Медикам з Харківщини, які перекривали трасу, пообіцяли виплатити «ковідні» борги

Працівникам Валківської райлікарні, які 24 липня перекривали трасу «Київ – Харків – Довжанський», виплатять борги із заробітної плати наступного тижня.

Про це повідомили в пресслужбі Харківської облдержадміністрації, передає Укрінформ.

«Уже наступного тижня трудовий колектив Валківської лікарні отримає повний розрахунок із заробітної плати. Ситуація із затримкою заробітної плати у медичному закладі склалася через невиплату «ковідних» за квітень 2021 року та зниження доходів медичного закладу», - йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що на минулому тижні була проведена зустріч з трудовим колективом, під час якої «обговорювалось питання не тільки затримки виплат від НСЗУ, а й недбалий менеджмент керівництва лікарні». Після чого в ОДА створити комісію при департаменті охорони здоров’я, щоб провести перевірку документації медичного закладу.

«На сьогодні є питання - як витрачалися кошти, зароблені лікарнею. Головний лікар першочергово розрахувався за комерційні угоди, при цьому не виплачуючи заробітної плати працівникам», - заявив заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк.

Комунальне некомерційне підприємство «Валківська центральна районна лікарня» Валківської міської ради є підприємством місцевої громади, саме керівництвом територіальної громади і приймається рішення щодо призначення директора медичного закладу, зазначили в ОДА.

Невиплату «ковідних» за квітень пояснили тим, що Національна служба здоров’я України не мала можливості укласти контракт з лікарнею на квітень 2021 року через певну невідповідність ресурсного забезпечення лікарні чітким вимогам служби. При цьому в умовах реальної епідемічної ситуації Валківська ЦРЛ надавала допомогу хворим на COVID-19.

Читайте також: Медикам дев'яти лікарень Кривого Рогу заборгували зарплату, мер написав у МОЗ

«Додаткова угода з медичним закладом буде укладена вже наступного тижня, і кошти, які були не виплачені Національною службою здоров’я України, надійдуть на рахунки лікарні», - зазначив Черняк.

В ОДА додали, що 25 липня о 10 ранку в лікарні знову зібралася робоча група від обласної влади.

Як повідомляв Укрінформ, у м. Валки на Харківщині працівники лікарні, котрі вже третій місяць не отримують зарплату, на годину перекрили рух міжнародною трасою Київ – Харків – Довжанський. В акції протесту, за даними правоохоронців, узяли участь 100-150 людей (медики, а також ветерани АТО та просто місцеві жителі, які бояться, що лікарню можуть закрити). Загальний борг перед працівниками сягає 5,8 млн грн.

Раніше питання з невиплатою «ковідних» грошей розглядалося на окремому засіданні Кабінету Міністрів. Було прийнято рішення - за квітень контракти будуть укладені, і оплату буде здійснено. Однак грошей працівники не отримали.

В ОДА мають претензії до менеджменту лікарні, зокрема, через те, що із запізненням вносяться дані до електронної системи, згідно з якою відбуваються нарахування. Також керівництву лікарні рекомендували розширювати перелік медпослуг задля укладання договорів з Нацслужбою здоров’я.

За фактом невиплати заробітної плати валківським медикам раніше вже відкрили кримінальне провадження.

17 червня колектив лікарні провів акцію протесту під будівлею Валківської міської ради.