Біля узбережжя Одеси «зацвіло» море

Фото

Біля узбережжя Одеси морська вода забарвилася в оливковий колір, що могло спричинити активне розмноження бактерій після зливи і "залпові" скиди неочищених вод, як це сталося в червні 2019 року.

Про це повідомила співробітниця Українського наукового центру екології моря Галина Теренько в Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Наше море "зацвіло": "оливковий" приплив - це результат рясних опадів і, як наслідок, терригенного стоку і високої температури води (+19,0). Цього разу - солоноватоводна ціанобактерія Aphanizomenon flos-aquae. Мікроводорость потенційно токсична, носій нейротоксинів", - зазначила Теренько.

Читайте також: У морі на пляжах Одеси виявили кишкову паличку

За її словами, раніше "цвітіння" A. flos-aquae спостерігали в травні 2015 року. Тоді вид розвивався в масі разом з іншою ціанобактерією Nodularia spumigena.

Біля узбережжя Одеси «зацвіло» море / Фото: Владислав Балинський, Галина Теренько

Теренько нагадала, що "з моменту" зеленого "припливу 2019 року минуло 2 роки, і наші прохання про купівлю устаткування для виявлення токсинів у пробах морської води так і не були почуті і підтримані жодним керівником жодного підрозділу, а даремно".

Читайте також: Море біля Одеси "зацвіло" - купатися не радять

Як повідомляв Укрінформ, "цвітіння" моря біля Одеси біологи спостерігали і в червні 2019 року.

За словами директора департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міськради Валентини Дацюк, тодішній "зелений" колір морської води був пов'язаний "з накопиченням водоростей у воді", але не загрожував здоров'ю відпочивальників.

Разом із тим, водорості, зокрема нодулярії Nodularia spumigena, токсичні і при високій концентрації можуть викликати опіки.