У COVID-лікарні «Укрзалізниці» в Харкові досі не провели кисень - ОДА

У двох лікарнях "Укрзалізниці" в Харкові, котрі з кінця листопада задіяні в лікуванні коронавірусу, є лише 10 точок доступу до централізованого кисню, а наразі в закладах не вистачає ліків і навіть засобів захисту для медиків.

Про це повідомив кореспондентові Укрінформу заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк.

За його словами, організувати та профінансувати проведення кисневих трас мала саме "Укрзалізниця". Заступник голови наголошує: обидва заклади - відомчі, але були визначені як госпітальна база під COVID-19.

Читайте також: Івано-Франківській області виділили 60 мільйонів на медичний кисень

В одній лікарні в реанімації шість точок доступу до кисню, в другій можуть використовувати лише 4. Решта ліжок забезпечена концентраторами.

"Профінансувати ці лікарні ми не можемо. Бюджетний кодекс забороняє. На сьогоднішній день голова ОДА Айна Тимчук спілкується безпосередньо з керівництвом "Укрзалізниці", щоб вони фінансували. Ці лікарні в повному обсязі мають отримати ковідні гроші, щоб забезпечити лікарів засобами захисту, а пацієнтів - медикаментами. Бо НСЗУ за ковідними пакетами ліцензувала ці лікарні. Гроші отримує "Укрзалізниця", і тому є питання, скільки грошей надходить саме в лікарні. І хоча це не наша компетенція, ми займаємося цим питанням, щоб врегулювати ситуацію і забезпечити лікування хворих у цих закладах", - наголосив Черняк.

Минулого тижня директори лікарень надіслали в адміністрацію листи з проханням допомогти засобами захисту, витратними матеріалами. За словами Черняка, таку допомогу нададуть.

Читайте також: У Вінниці в СОVID-лікарнях зайняті 83% кисневих точок

У самих закладах від спілкування з журналістами відмовляються.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці листопада 2020 року залізничні лікарні в Харкові почали прийом хворих на COVID-19. За тодішніми даними Харківської облради, в закладах було 12 кисневих точок в реанімації. Також їм передали 50 концентраторів.

25 листопада 2020 року тодішній заступник голови ОДА Тарас Пастух, коментуючи ситуацію, зазначив, що "Укрзалізниця" обіцяла профінансувати прокладання кисневих трас у закладах, однак коштів не надала, тому в заклади направили резерв кисневих концентраторів, сформований в області.

26 листопада голова правління АТ «Укрзалізниця» Володимир Жмак на зустрічі з міністром охорони здоров’я Максимом Степановим зазначив, що їхні лікарні потребують додаткового фінансування в розмірі 82 млн грн. Ці гроші необхідні для закупівлі та засобів індивідуального захисту, прокладення кисневих трас. Зокрема, для Харківської клінічної лікарні на залізничному транспорті №1 доцільно було б придбати кріогенний газифікатор, який може забезпечити подачу кисню до 70 точок одночасно.