У Чернівцях розставили 86 капканів, щоб нагадати про політв'язнів

Фото

Сьогодні, 19 вересня, у Чернівцях проходить одноденна акція на підтримку українських політичних в'язнів. На Центральній площі міста правозахисники встановили 86 капканів - як нагадування про бранців Кремля.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"86 політв'язнів досі утримуються у російських тюрмах та в окупованому Криму за сфабрикованими обвинуваченнями. Людей переслідують за релігійні та політичні погляди, за їх світосприйняття, громадянську позицію і громадську діяльність. Є й такі, кого звинуватили у плануванні "диверсій", "терактів" - щоб створити картинку для російської пропаганди", - говорить експерт Кримської правозахисної групи Олена Лисенко.

Акція на підтримку українських політв'язнів у Чернівцях / Фото: Віталій Олійник, Укрінформ

Родичі полонених поділилися історіями та прикладами безправ’я і залякування, які чинить Російська Федерація і окупаційна влада на Кримському півострові.

Читайте також: Денісова повторно звернеться до РФ щодо 113 ув’язнених українців

"Моєму сину 34 роки. Уже 2 роки він сидить в тюрмі, за тероризм. А насправді він був журналістом. Знімав на відeо суди, обшуки. А за це і до нього прийшли з обшуком. Перевернули весь дім. Навіть візочок, де був 10-денний хлопчик перекинули. Формальна причина - розмови у мечеті про захоплення влади. В домі при обшуку не знайшли жодного доказу. Отаке фейкове звинувачення. Пише з СІЗО лист- боріться, не зупиняйтесь. Ви нам даєте сили, і наша жертва не є даремною", - розповіла мати в'язня Тимура Ібрагімова Ніяра.

Історію затримання та ув'язнення кримського татарина Енвера Мамутова розповіла його дружина Аліє Абселямова.

"У 2016 році, о 6 ранку залетіли озброєні люди. Це був напад. Без повістки і пояснень вели обшук 5 годин і забрали чоловіка. Ми шукали 5 днів його. Знайшли в Сімферопольськлму СІЗО номер 1. Він організовував свята на Рамадан. Прищеплював традиції і звичаї усім. А за це дали 17 за тероризм і за намір захопити владу. Його вже етапували у Ростов. У нас в Криму ведеться гібридна депортація. Одних саджають. Інші тікають або борються. Репресії масові. Це ціна інакодумства", - сказала Абселямова, яка виховує семеро дітей.

Також на площі встановили інформаційний стенд, де пояснюється мета заходу і розміщені дані про українських військовополонених.

У встановленому інформаційному наметі роздають тематичні газети, охочим пропонують написати листа підтримки для в’язнів Кремля, який передадуть кожному адресату.