Громади Миколаївщини готуються до другого етапу медреформи

Децентралізація

Чи готові заклади охорони здоров’я Миколаївщини до нової моделі фінансування, що таке програма медичних гарантій і яка роль ОТГ в забезпеченні проведення якісної медичної реформи?

Ці та інші проблемні питання стали темою для обговорення під час навчального семінару «Реформа охорони здоров’я в громадах Миколаївщини: успіхи та подальші кроки», організованому Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Реформа первинної медичної ланки на сьогодні досягла своєї середини, і зараз дуже важливо не лише не зупинятися на досягнутому, а й продовжувати удосконалювати цей процес. Зокрема, підвищувати якість надання медичної допомоги, її доступність, поліпшувати матеріально-технічну базу медустанов і кваліфікацію лікарів. Крім того, перед нами стоїть новий виклик – реформа вже спеціалізованої медичної допомоги – поліклінік і стаціонарів. Отож роботи у громад на сьогодні дуже багато», - сказала регіональний координатор з підтримки реформи охорони здоров’я у Миколаївській та Херсонській областях програми «U-LEAD з Європою» Наталія Марченко.

За її словами, на сьогодні вторинна меддопомога дуже розпорошена і кошти, відповідно, теж. А, як відомо, з 1 квітня 2020 року у договірні стосунки з державою вступлять не лише первинна ланка, а й всі інші заклади охорони здоров'я. Та для цього мають бути виконані певні вимоги, відповідно до яких буде здійснюватися фінансування тих чи інших послуг. Причому, для населення ці послуги, в переважній більшості, будуть безкоштовними. За них заплатить держава.

На думку експерта, у цьому контексті ОТГ виступають основними рушійними силами медреформи. «Громада сама має вирішувати: їй потрібний той чи інший заклад меддопомоги, чи вона може делегувати ці повноваження якомусь іншому, де є відповідні умови й устаткування. Вона має забезпечити доступність до цього закладу, включаючи дорогу. ОТГ може закупити обладнання, зробити ремонт, купити автомобіль для лікарні і таке інше. Це все у її компетенції», - впевнена Марченко.

Крім того, важливим завданням громад наразі буде правильно сформувати госпітальні округи, маршрути пацієнта до профільних медичних фахівців. Тут також потрібна не лише консолідація зусиль, а й коштів. Адже для вторинної ланки медичної допомоги дуже важливо, щоб людина вчасно потрапила до лікаря і отримала якісну допомогу. І тому громади мають надавати допомогу для підсилення матеріально-технічної бази цих закладів, а ось оплачувати самі послуги буде Національна служба здоров'я.

Також громади можуть розробляти і фінансувати свої власні програми понад той обсяг, який буде встановлених державою. Наприклад, це може бути допомога людям старшого віку, паліативна, санаторна і таке інше. ОТГ має піклуватися і про своїх лікарів, забезпечувати їм відповідну матеріальну та іншу винагороди, щоб вони не йшли до інших закладів.

Словом, завдання, які стоять перед громадами сьогодні - дуже важливі. Отож семінар, організований Миколаївським ЦРМС, має меті донести їх до кожної ОТГ і наголосити на їх невідкладності. Адже на кону найважливіше – здоров'я людей.

У свою чергу, в учасників семінару також було багато запитань до органів влади.

Зокрема, йшлося про те, що наразі медичні заклади Миколаївщини перебувають в різних стартових умовах за рівнем матеріально-технічного, кадрового та іншого забезпечення. Якщо, скажімо, у містах Южноукраїнську чи Вознесенську вже давно працюють над цими питаннями, і у них є для цього відповідні фінансові можливості, то такого не скажеш про інші районні медзаклади, де цього не робилося багато років через низку як об’єктивних, так і суб’єктивних причин. Отож перехід на нові умови фінансування призведе до їх повної ліквідації. А відтак, доступ до медичних послуг у мешканців цих територій значно погіршиться, в тому числі і через відсутність доріг та іншої інфраструктури.

Читайте також: На Херсонщині ОТГ взялась за розвиток «ностальгічного» туризму

Тому громади просять Кабмін та профільне міністерство забезпечити більш-менш рівні стартові умови для усіх закладів охорони здоров'я області під час впровадження другого етапу медреформи. А вже надалі вони готові працювати на якісний результат.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Алла Мірошніченко