Суд арештував адміністратора готелю "Токіо Стар" без права на заставу

Київський райсуд Одеси розглянув і задовольнив 13 вересня клопотання прокурора та слідчого поліції стосовно обрання запобіжного заходу старшому адміністратору готелю "Токіо Стар" Ірині Паровик.

Адміністраторці інкримінували недотримання правил пожежної безпеки, що спричинило загибель дев'яти пожильців готелю, і просили санкціонувати 60-добовий арешт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Заслухавши доводи сторін обвинувачення й захисту, суд обрав стосовно підозрюваної Паровик запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 18 жовтня без права внесення застави", - озвучив ухвалу слідчий суддя Вадим Іванчук.

Варто зазначити, що прокурор Євген Антощук просив суд "обрати стосовно Паровик запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави".

Зі свого боку, адвокат заявив, що сторона обвинувачення не пред'явила доказів вини Паровик і подав клопотання про відвід слідчого судді.

"Моїй підзахисній вручено підозру про скоєння злочину, але в цьому документі по суті не наведено доказів його вчинення. Cтарший адміністратор Паровик відповідала передусім за чистоту і порядок у готелі, а не за протипожежну безпеку та сигналізацію. Відомо, що в готелі є інженер з техніки безпеки, але цього посадовця чомусь не притягують до відповідальності", - зазначив адвокат підсудної Ігор Елуашвілі.

Захисник заявив клопотання про відвід слідчого судді Іванчука, мотивувавши свою позицію тим, що раніше цей суддя розглядав клопотання про обрання запобіжного заходу співвласнику готелю Вадиму Чорному і санкціонував його арешт, проігнорувавши деякі доводи сторони захисту.

Однак його клопотання суд відхилив як недостатньо обґрунтоване.

За даними досудового слідства, підозрювана Паровик працювала старшим адміністратором готелю з 2009 року. Фактично була керівником готелю, підпорядковуючись лише його власникам та отримуючи від них вказівки. Паровик також звітувала перед ними про роботу закладу й передавала кошти від бізнесу.

"Відповідно до домовленості, до функціональних обов’язків громадянки Паровик входило вирішення в тому числі питань, пов’язаних із пожежною безпекою закладу. З’ясовано, що діяльність готелю велася з грубим порушенням вимог пожежної безпеки", - уточнили у прокуратурі.

Крім того, під час виїзду на початку липня 2019 року на місце фахівці ДСНС склали акт про неможливість проведення перевірки у зв’язку з тим, що за інформацією адміністрації готелю підприємство припинило господарську діяльність за вказаною адресою.

Як повідомлялося, пожежа в одеському готелі “Токіо-Стар” сталася в ніч проти 17 серпня. Загинули 9 людей, ще 10 постраждали.

Читайте також: Пожежа в "Токіо-Стар": старшому адміністратору готелю повідомили про підозру

Київський райсуд Одеси 20 серпня заарештував на 60 діб власника готелю "Токіо-Стар" Вадима Чорного, якому прокуратура інкримінує скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 270 (порушення правил пожежної безпеки, що призвело до загибелі людей) Кримінального кодексу України.

2 вересня облпрокуратура повідомила про підозру співвласнику готелю Сергію Дурачу, який переховується від слідства.

11 вересня ухвалою Київського райсуду Одеси накладено арешт на майно Чорного, зокрема, на квартири, садовий будинок, земельну ділянку, транспортні засоби, а також цінні папери низки компаній. Таке рішення ухвалене з метою забезпечення цивільного позову про стягнення компенсації за позовом дочки загиблої у пожежі Стелли Сойфер, 73-річної громадянки Австралійського Союзу.