При ОТГ мають бути радники від ромських громад - правозахисник

Децентралізація

Для вирішення нагальних потреб ромів необхідно встановити ефективну комунікацію ромської громади з місцевими органами влади. Зокрема, доцільним було б впровадження інституту радників від ромської громади в об'єднаних територіальних громадах.

Про це на презентації аналітичного звіту щодо політики інтеграції ромів в Україні, який відбувся в Укрінформі, сказав голова ГО "Правозахисний ромський Центр", голова Коаліції ромських неурядових організацій "Стратегія 2020" Володимир Кондур.

“Зараз насущним є питання представництва ромів у владі. Ми намагаємося запроваджувати інститут радників при адміністраціях, райадміністраціях, об’єднаних територіальних громадах. Зараз мета програми, яку ми реалізуємо — щоб в кожній ОТГ був радник від ромської громади”, - сказав Кондур.

Він зазначив, що зараз з впровадженням децентралізації об'єданні територіальні громади отримують все більше повноважень, тому нагальним є питання налагодження комунікації між ромською громадою та місцевими органами влади.

“Для нас важливе питання децентралізації як такої, сама реформа, і ми займалися цим питанням з 2016 року, оскільки головним для нас було налагодження комунікації з новоствореними ОТГ в районах. Ми бачимо, що сьогодні фактично всі пріоритети комунікації влади і населення переходять в формат регіональний. І саме там ми направили свою синергію з владою — реалізовувати роботу, пов’язану з поліпшенням життя ромського населення. Дуже гарним прикладом є Березівська міська ОТГ. По-перше, сам голова цієї громади, персонал адміністрації співпрацюють з нами, створені всі умови, для того щоб ромська громада могла реалізовувати свої права”, - сказав Кондур.

Читайте також: В Україні вже створили майже 900 тергромад

За його словами, 14 травня також відбудеться зустріч представників ромської громади, активістів та правозахисників з представниками Красносільської ОТГ Одеської області.

Кондур додав, що Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини була затверджена в 2013 році, а реформа децентралізації розпочалася пізніше. Тому ті кроки, які прописані в Стратегії, не відповідають сучасному стану речей, і на місцевому рівні для вирішення нагальних потреб ромська громада вимушена апелювати до обласного рівня, тоді як багато питань можна вирішувати на рівні об'єднаних територіальних громад.