Уряд врегулював механізм надання послуг поводження з побутовими відходами

Повноваження щодо поводження з побутовими відходами остаточно закріплені за місцевим самоврядуванням.

На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи ухвалення урядом відповідної постанови, інформує Урядовий портал.

«Ми врегулювали механізм надання населенню послуг з поводження з побутовими відходами відповідно до європейських практик. Новий порядок передбачає обрання через конкурс виконавця послуг, а також покладає відповідальність на органи місцевого самоврядування формувати прозорі тарифи на всі види операцій у цій сфері. Такий підхід абсолютно відповідає реформі децентралізації», – зазначив Зубко.

Він зауважив, що рішення уряду стосується формування тарифів для населення на вивезення, переробку і захоронення побутових відходів; розроблення схем санітарної очистки; відведення земельних ділянок для будівництва заводів з переробки; рекультивації старих полігонів тощо.

Читайте також: Децентралізація дала громадам можливості для свого розвитку - Куць

За словами Зубка, такі нововведення сформують конкурентний ринок у сфері поводження з побутовими відходами, стимулюватимуть впровадження сучасних методів та технологій, що сприятиме також поліпшенню екологічного стану довкілля.

Крім того, віце-прем’єр-міністр нагадав, що органи місцевої влади мають якнайшвидше підготувати Регіональні плани управління відходами, що передбачено Нацпланом управління відходами до 2030 року.