На Вінниччині уперше запровадили тимчасовий відпочинок для батьків дітей з інвалідністю

Фото

На Вінниччині першими в країні запровадили нову соціальну послугу - тимчасовий відпочинок для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю.

Про це повідомляє департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької ОДА.

«Вперше у країні і лише на Вінниччині проведено апробацію Державного стандарту соціальної послуги тимчасового відпочинку для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю. Апробація такого Державного стандарту вкрай необхідна, адже без надання такої послуги просто неможливо здійснити деінституалізацію інтернатних закладів. У першу чергу, така послуга дуже важлива для батьків, які виховують дітей з інвалідністю та не мають можливості відпочити. У рамках проекту ми мали можливість здійснити заїзди трьох груп учасників у кількості 24 осіб», - поінформувала директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна.

На Вінниччині уперше запровадили тимчасовий відпочинок для батьків дітей з інвалідністю / Фото: vin.gov.ua

За її словами, апробація держстандарту проводилася з грудня минулого року до середини лютого на базі Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій». Послугою тимчасового відпочинку скористалися 24 сім’ї, в яких виховуються діти з інвалідністю з міста Вінниці, а також з восьми районів області.

До кінця року цю соціальну послугу на Вінниччині отримають загалом 104 сім’ї. За її словами, на подальшу реалізацію цього соціального стандарту з обласного бюджету виділено 958 тис. грн.

Читайте також: Уряд затвердив зміни до низки постанов для забезпечення соцзахисту людей з інвалідністю

Тимчасовий відпочинок для батьків, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю, поширюється на усю родину. Поки батьки відпочивають, дітям організовують дозвілля та спілкування з однолітками. Вони цілодобово перебувають у своєрідному «дитячому таборі», де з ними працюють фахівці, що надають супровідні послуги в умовах, наближених до домашніх. У денний час із дітьми працюють психолог, соціальний педагог, вихователь та інструктор з праці. Також забезпечено цілодобовий медичний нагляд за здоров’ям дітей, що включає надання супровідних послуг. Догляд за дітьми здійснюється за гендерним принципом.