В Україні 68% населення користуються можливостями децентралізації - Гройсман

Децентралізація

На сьогодні 68% населення України користуються можливостями реформи децентралізації.

Про це сказав Прем'єр-міністр України під час виступу на зборах Асоціації об'єднаних територіальних громад, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні 68% населення України живе в умовах нової системи самоврядування і в нових можливостях децентралізації, а решта 32% не мають цих можливостей. Тому наше завдання - 100% України мають формувати спроможні об'єднані територіальні громади", - сказав Гройсман.

Він додав, що це завдання необхідно вирішити у 2020 році.

Читайте також: Гройсман візьме участь у загальних зборах Асоціації ОТГ

Як повідомлялося, 23 січня Кабінет міністрів у рамках посилення можливостей місцевого самоврядування ініціював перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також активний розвиток форм місцевої демократії. Метою нового етапу є запровадження і закріплення змін до 2020 року – аби провести місцеві вибори вже на новій законодавчій та територіальній основі. Нині в Україні сформовано 876 спроможних громад, місцеві бюджети зросли на порядок – до майже 234 млрд грн. У власність громад передано 1,5 млн га земель сільськогосподарського призначення.

Новий етап передбачає формування 100 спроможних районів і 1600-1800 спроможних громад, закріплення фінансової самодостатності місцевого самоврядування, формування ефективної системи управління, упорядкування системи державного контролю без дублювання функцій.