У Харкові пам’ять Героїв Небесної сотні вшанували на акції-реквіємі

Фото

Акція-реквієм на честь загиблих на Майдані п'ять років тому відбулася у середу біля пам’ятника Тарасу Шевченку у центрі Харкова.

Захід, який зібрав понад дві сотні осіб, був організований активістами Харківського Евромайдану, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

"У цьому році ми вирішили не проводити великих мітингів, а зробити біля Кобзаря акцію під умовною назвою "Краще помовчати". Мається на увазі, помовчати, помолитися за загиблих - до речі, була й колективна молитва, - пом'янути їх добрим словом, подякувати за любов до України", - зазначив на відкритті заходу координатор Харківського Евромайдану, заслужений журналіст України Володимир Чистілін.

У Харкові вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні / Фото: Мадієвський В'ячеслав, Укрінформ

За його словами, прохання не перетворювати мітинг у з’ясування політичних позицій і майданчик для агітації також висловили рідні загиблих.

Учасники акції встановили на асфальті біля пам'ятника Шевченку портрети 107 Героїв Небесної сотні у формі журавлиного клину розміром 10х10 м, серед яких є троє харків'ян: випускник Харківського національного університету радіоелектроніки Євген Котляр, випускник Харківської державної академії інженерів залізничного транспорту Владислав Зубенко та робочий-будівельник Юрій Паращук. Пам'ять земляків увічнено в меморіальних дошках. На честь Євгена Котляра в Харкові перейменували вулицю Конарєва, на честь Владислава Зубенка - вулицю Тимурівців, на честь Юрія Паращука - вулицю Минайленка.

Читайте також: У Брюсселі вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

Біля портретів запалили свічки у лампадках, поклали квіти, помовчали. Дехто з учасників не приховував сліз.

Як повідомлялося на заході, майбутній пам'ятник Героям Небесної сотні у Харкові, який встановлять на майдані Героїв Небесної сотні (колишній майдан Руднева), серед зображень, за проектом, має й журавлиний клин.

У середу вдень на площі Свободи у центрі Харкова відбулася акція "Сто хвилин пам’яті", учасники якої пом'янули кожного з Героїв Небесної сотні. Така ж акція відбулася й на площі Конституції в Харкові. Під час акцій перехожим роздавали інформаційні листівки про трагічні події в історії України п’ятирічної давнини. Окрім того, вздовж головної вулиці Сумської було встановлено банери із зображеннями подій харківського та київського євромайданів та діяльності волонтерського руху.