До квітня 2020 року в Україні модернізують або створять 600 ЦНАПів

Децентралізація

Програма «U-LEAD з Європою» спільно з місцевими органами самоврядування до квітня 2020 року планує модернізувати або створити до 600 ЦНАПів, які враховуватимуть не тільки фізичну доступність, а й сучасну організацію процесу обслуговування населення.

Про це на форумі «Демократизація адмінбудівель в Україні: архітектурний погляд», сказала регіональний координатор напрямку покращення якості надання адмінпослуг населенню Програми «U-LEAD з Європою» Ольга Калініченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Децентралізація і роль громади у зміні архітектури громадських будівель покликана наближати державні послуги до населення. І наша програма допомагає громадам створювати такі належні центри надання адміністративних послуг. Враховуючи досвід, набутий при реалізації початкової фази Програми, нашими експертами розроблено посібник з фізичного створення ЦНАП, який містить детальні рекомендації щодо створення належної адмінбудівлі», зазначила Калінченко.

За її словами, те, як організований простір адміністративної будівлі, наскільки враховані при цьому потреби людей на візочках, батьків з дитячими візочками, літніх людей, організація робочих місць персоналу, напряму впливає на якість надання адміністративних послуг. Ольга Калініченко навела приклад Краснопільської ОТГ, де за підтримки Програми відкрився новий ЦНАП, що надає понад 120 адміністративних послуг. Після модернізації спільний селищно-районний ЦНАП посідає друге місце за показником – кількість звернень до кількості населення, після ЦНАП міста Суми.

«Громадські простори у великих містах та маленьких громадах дуже різняться за ресурсами та можливостями, що є у їхній наявності. Саме тому ЦНАП у громаді несе не лише функції адміністративної будівлі, але виступає також майданчиком для зустрічі мешканців, обговорення важливих питань в житті громади, ініціатив, тощо. З огляду на це, належне облаштування та доступність приміщення для усіх без винятку мешканців виходить на перший план. В належному ЦНАПі мають бути: сучасний відкритий простір за принципом некабінетної системи, в якому спілкування відвідувачів і адміністраторів буде максимально відкрите та комфортне; громадська приймальня, де відбувається перше спілкування людей з персоналом та отримання консультацій; інформаційні стенди; пандус, дитячий куточок і туалет для людей з інвалідністю, а також кімната для персоналу», - розповіла на форумі про сучасний підхід в облаштуванні адмінбудівель координатор інституційної підтримки напряму покращення якості надання адміністративних послуг населенню Програми «U-LEAD з Європою» Тамара Береш.

Читайте також: Як оформити електронні рецепт, карту і лікарняний - вчили медиків на Вінниччині

Окрім територіальної доступності, за її словами, має бути проведений і благоустрій території, враховані аспекти енергоефективності адмінбудівлі тощо.

Усі ці принципи викладені в посібнику, де також представлені зразки дизайну приміщення та будівлі, проектно-кошторисної документації, специфікація на меблі тощо. Посібник у вільному доступі є на сайті.

Загалом в початковій фазі Програми «U-LEAD з Європою» було створено або модернізовано 26 Центрів надання адміністративних послуг у 14 областях України.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: tsnap.ulead.org.ua