Таргани, бруд та репресії: представник омбудсмена перевірив колонію у Вінниці

Працівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із громадськими моніторами зафіксував ряд грубих порушень у Вінницькій виправній колонії №86.

Про повідомляє прес-служба омбудсмена.

"Під час моніторингу встановлені грубі порушення прав і свобод в'язнів на охорону здоров'я і медичну допомогу. У маніпуляційному кабінеті і в так званій "лабораторії" медичної частини установи було виявлено спортивні снаряди, лавку для жиму штанги. У маніпуляційній кімнаті повна антисанітарія, в облікових журналах живуть таргани, кварцова бактерицидна лампа була у брудному стані. У приміщеннях наявна велика кількість препаратів, термін придатності яких закінчився. В шафах маніпуляційної виявлено картонні коробки з предметним склом, металевими голками, велику кількість контейнерів для забору крові у брудних розірваних пакетах, строк придатності яких також закінчився ще у 2015 році", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, практично в жодній контрольній карті диспансерного нагляду не було зафіксовано даних стосовно обстеження пацієнта, на підставі якого було виставлено діагнози.

"На момент проведення моніторингу в медичній частині лікувався хворий, що за листком медичних призначень останні 16 діб отримував 2 мл аміназину внутрішньом'язово, через що перебував у сонливому стані. В палаті, де знаходився хворий, було відсутнє будь-яке освітлення. Він знаходився без нагляду медичного персоналу. Туалет в палаті був не пристосований для використання хворими у подібному стані", - зазначили у омбудсмена.

Крім того, монітори зазначили, що ув'язнені не можуть самостійно відчинити вікно в камерах дисциплінарного ізолятора, а в камерах - задуха та підвищена вологість. Також в приміщеннях не було встановлено бачків із питною водою, а електромережі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки.

Читайте також: Денісова підтверджує звільнення українських рибалок з "кримського полону"

"Особливе занепокоєння під час візиту викликало те, що при конфіденційному спілкуванні засуджені неодноразово повідомляли про страх та можливі репресії з боку адміністрації установи до осіб, які контактували з учасниками візиту", - повідомили в Офісі Уповноваженого.

За результатом моніторингового візиту Міністерству юстиції України та прокуратурі області буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в'язнів та наданням практичних рекомендацій.