Тергромади Житомирщини долучилися до міжмуніципального співробітництва

Децентралізація

Фахівців житомирських ОТГ навчали використовувати механізм міжмуніципального співробітництва для вирішення проблем спільно із сусідніми громадами. 

Відповідний семінар «Співробітництво територіальних громад: приклад співпраці та невикористані резерви» пройшов з ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомили Укрінформу в Житомирському ЦРМС.

«Громади Житомирщини мають потужний потенціал для запровадження механізму міжмуніципального співробітництва. Зокрема, у сферах розвитку соціальної інфраструктури та поводження із твердими побутовими відходами. Ми презентуємо громадам успішні практики інших областей для заохочення використання таких угод», - сказав радник з юридичних питань Житомирського ЦРМС Олександр Круківський.

За його словами, угоди міжмуніципального співробітництва дозволяють вирішувати проблеми спільними зусиллями декількох громад та залучати кошти від міжнародних проектів. Лідером із використання такого механізму співпраці є Полтавська область, де вже укладено 89 угод. Щодо Житомирщини, то між громадами укладено 14 таких угод, 11 із яких в Олевському районі. 

Крім того, нині три житомирські ОТГ готують проект організації системи поводження зі сміттям, який передбачає утримання підприємства та закупівлю техніки.

«Ніщо так не зближує, як співфінансування. Ми домовились із Білокоровицькою ОТГ та Радовельською сільською радою, що будемо спільно утримувати наші заклади позашкільної освіти. Завдяки цьому вдалося перейти від утримання цих об’єктів до їх розвитку», - наголосив заступник голови Олевської ОТГ Олександр Ніколайчук.

Голова Новоборівської ОТГ Григорій Рудюк поділився досвідом і своєї громади: «Дитяча футбольна команда нашої громади тренується на базі Іршанської ДЮСШ. Це значні гроші для школи, тому ми домовились співфінансувати заклад. Сьогодні і наші діти навчаються, і, водночас, школа отримує необхідні кошти».

Читайте також: На Харківщині обговорили шляхи управління новою українською школою

За результатами щомісячного моніторингу Мінрегіону, 1050 територіальних громад по всій Україні вже використовують механізм міжмуніципального співробітництва, уклавши 263 угоди.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Житомирський ЦРМС