На Харківщині обговорили шляхи управління новою українською школою

На Харківщині обговорили шляхи управління новою українською школою

Децентралізація
Укрінформ
Виїзний семінар "Особливості управління освітою в об’єднаних територіальних громадах в умовах реалізації Концепції "Нова українська школа" відбувся у Зачепилівській ОТГ, що у Харківській області.

Захід відбувся за ініціативи Харківського ЦРМС, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Семінар зібрав понад 80 учасників - керівників органів управління у сфері освіти обласної та районних адміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад, а їх в регіоні вже 17.

"Метою проведення заходу став обмін досвідом, формування професійних компетентностей щодо ефективного управління освітою в ОТГ. Зокрема були обговорені організаційні та нормативно-правові засади створення такої системи управління", - зазначила директор Харківського ЦРМС Діана Баринова.

Як підкреслив учасник заходу, радник з питань впровадження муніципальних послуг ЦРМС Анатолій Ковтонюк, семінар надав змогу подивитися на реформування системи освіти ОТГ зсередини, з точки зору організації управління освітнім процесом.

"Тема семінару поглибила розуміння самого процесу управління в зв’язку з децентралізацією та реформою освіти. Адже це два взаємозалежні процеси, і зводяться вони до системи внутрішнього управління навчальним закладом. В нових умовах стає неможливим уніфікований досвід, кожна громада шукає свій шлях управління освітою, залучаючи до нього не тільки владу, вчителів та батьків, а й школярів, представників громадськості. Наприклад, створюються нові заклади управління, які допомагають школам. У Мереф'янській ОТГ створено комунальну установу - методичний кабінет для забезпечення шкіл методичними матеріалами, а в Зачепилівській ОТГ, де працюють п'ять шкіл, одна з яких, у Зачепилівці, є опорною на 550 учнів, почав діяти свій відділ освіти", - пояснює Ковтонюк.

Читайте також: Apple Bar: у Вінниці виробники та експерти обговорили проблеми сезону-2018

За його словами, цей досвід обговорено на секторальних засіданнях за тематикою "Створення і функціонування органу управління освітою в об’єднаній територіальній громаді" та "Надання якісних освітніх послуг в умовах функціонування опорного закладу освіти".

Подібні семінари вже відбулися у Старосалтівській та Мереф'янській ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Харківський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-