Порошенко вимагає швидких результатів розслідування вибухів під Ічнею

Президент Петро Порошенко очікує оперативного та відповідального розслідування вибухів на артскладах поблизу Ічні на Чернігівщині.

Про це він заявив під час наради з керівниками силових відомств, повідомляє прес-служба глави держави.

"Хочу окремо наголосити, що я чекаю швидких результатів розслідування. І дуже відповідальних", - сказав Порошенко, звертаючись до присутніх на нараді головного військового прокурора Анатолія Матіоса та першого заступника голови СБУ Віталія Малікова.

Водночас Президент наголосив, що ситуація, коли "одночасно маємо підриви трьох складів, а за 20 хвилин після того одночасно підриваються ще шість складів", на яких зберігалася не стрілецька зброя чи розкомплектовані боєприпаси, а саме реактивні системи залпового вогню, потребує ретельного розслідування.

Як зауважили в АП, за даними СБУ, нині розглядається три версії причин надзвичайної події, основна з яких - вчинення диверсії з проникненням на територію складів диверсійної групи, друга – порушення правил пожежної безпеки чи зберігання боєприпасів і третя – навмисний підпал чи підрив з метою приховування нестачі бойових припасів.

У свою чергу міністр оборони Степан Полторак проінформував, що о 3:20 ранку 9 жовтня одночасно були підірвані три сховища арсеналу, а вже за 20 хвилин був здійснений підрив ще кількох сховищ.

За його словами, на момент підриву склади були заповнені на 50%, а найбільш дефіцитні та критично важливі для ЗСУ боєприпаси з 6-го військового арсеналу раніше були передислоковані на інші арсенали і бази з захищеним типом зберігання.

Читайте також: Ліквідація наслідків вибухів під Ічнею триватиме цілодобово

Він також зауважив, що станом на 15:00 годину внаслідок детонації пожежею було охоплено близько 30% всього арсеналу.

Як повідомлялося, 9 жовтня о 03.30 стало відомо про пожежу поблизу селища Дружба Ічнянського району, на території складських приміщень в/ч А1479 Збройних сил України.

Із небезпечної зони евакуйовано понад 12 тисяч осіб.

У Міноборони заявляли, що пожежі на складах боєприпасів передували вибухи у різних місцях арсеналу.