У Львові розпочався Український жіночий конгрес

У Львові розпочався Український жіночий конгрес, який  проводиться у партнерстві із Національним демократичним інститутом, Агентством США з міжнародного розвитку, Структурою ООН “Жінки”.

Також серед партнерів - проект «Гендерне бюджетування України», Представництво ЄС в Україні, міжнародна організація «Глобал комюнітіз», посольства Швеції, Норвегії і Данії в Україні та Фонд розвитку ефективного врядування Великої Британі, повідомили у прес-службі облдержадімністрації.

"Троє із чотирьох моїх заступників та дві третини керівників департаментів - це жінки.  Чотири п`ятих із тих, хто сьогодні веде вперед Львівщину, це золоті медалісти та випускники вишів, які мають червоні дипломи. Успішність Львова зумовлена перебуванням на посадах цих жінок. Це був підбір не за статевою ознакою, а за розумом і вмінням. Жодна жінка за професійністю не поступається чоловікам. Це тренд завтрашнього дня. Стосовно традицій Галичини - їх можна поєднувати із трендами сучасності", - наголосив голова облдержадміністрації Олег Синютка.

Зазначається, що мета конгресу - створити дискусійні майданчики для обговорення ідей, принципів та переваг партнерства між жінками та чоловіками.

"Лише спільно ми можемо щось змінити, зокрема, щодо тих уявлень, які побутують у нашому суспільстві. В більшості європейських країн розвиток технологій сприяє активності жінок. У той же час вибір жінки на користь сім'ї надає чоловікам можливість розвиватися професійно. Тому потрібно дати жінкам можливість працювати вдома, а для цього змінювати законодавство, зокрема, кодекс законів про працю. Окрім того, ми можемо переймати досвід розвинутих країн, які уже знайшли варіанти вирішення таких проблем",- переконана заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

Читайте також: “Українські амазонки” поміняли камуфляж на вишиванки

Дискусії та лекції конгресу присвячені подоланню гендерних розривів у соціально економічній сфері, гендерно орієнтованого бюджетування, нових можливостей для українок у підприємництві. Ініціатором проведення Конгресу є міжфракційне депутатське об’єднання у Верховній Раді  «Рівні можливості». Воно працює у двох напрямах: відстоювання гендерної рівності, в тому числі, в питаннях активного залучення жінок до суспільно-політичного життя; а також спільні законодавчі ініціативи у відстоювання цієї теми. Конгрес працює у трьох форматах— дискусійна платформа, публічні лекції з обговоренням та «жива бібліотека».

Серед пріоритетів зустрічі — боротьба з домашнім насиллям, захист прав жінок і дітей, створення рівних можливостей для чоловіків і жінок у різних сферах суспільного життя.