У Полтаві знайшли горельєф, вкрадений з пам'ятника Котляревському десять років тому

Фото

У Полтаві завдяки анонімному телефонному дзвінку найшли горельєф з памятника Івану Котляревському, викрадений десять років тому.

Про це повідомляє інтернет-видання "Полтавщина", до редакції якого і звернувся невідомий.

"Дива збуваються. Навіть якщо ніхто не вірить в ці дива. Сьогодні таке диво потрапило до редакції «Полтавщини». Це 116-річний бронзовий горельєф, на якому зображена сцена із п’єси Івана Котляревського «Наталка Полтавка». У 2008 році невідомі вандали здерли цю пам’ятку мистецтва із пам’ятника класику", - йдеться у повідомленні.

У редакції зазначили, що до них звернувся полтавець і на правах анонімності повідомив, що випадково натрапив на горельєф, який був в іржі та бруді. Чоловік упізнав сцену із «Наталки Полтавки». Він викупив пам’ятку у людей, які навіть не розуміли її історичної цінності, протер ганчіркою та приніс до «Полтавщини».

У виданні вважають, що горельєф справжній. Про його оригінальність може свідчити надпис у лівому нижньому куті «Позенъ» та дата «1902».

Пам’ятку передали у Полтавський відділ поліції, адже вандалізм 2008 року був злочином. Тож бронзовий горельєф є не тільки елементом пам’ятника, а й своєрідним речовим доказом. Також горельєф, на думку журналістів, потребує реставрації, адже 10 років небуття вплинули на нього не найкращим чином, хоча механічно він не постраждав.

Як нагадали у "Полтавщині", пам’ятник українському письменнику, поету, драматургу і громадському діячеві Івану Петровичу Котляревському на його батьківщині було встановлено 115 років тому — 30 серпня (12 вересня за новим стилем) 1903 року. Його збудували на громадські кошти, які збиралися в 1895—1898 роках. Всього було зібрано 11 768 карбованців 67 копійок.

Проект погруддя Котляревському належить Леоніду Позену, постаменту — архітектору О.Ширшову. Виконав з дніпровського граніту архітектор П. Певний. У роботі над пам’ятником брали також участь художник В. Волков і архітектор О. Зінов’єв.

Постамент оздоблено трьома горельєфами, що відтворюють три епізоди з творів Котляревського — по одному з «Енеїди», «Наталки Полтавки» і «Москаля-чарівника» (робота Леоніда Позена).

Урочисте відкриття пам’ятника перетворилось на велику національну акцію, на якій були присутні численні діячі української інтелігенції та культури: Дмитро Багалій, Христина Алчевська, Микола Аркас, Дмитро Багалій, Панас Мирний, Сергій Єфремов, Леонід Жебуньов, Надія Кибальчич, Михайло Комаров, Михайло Коцюбинський, Микола Лагодинський, Микола Лисенко, Олександр Олесь, Олена Пчілка, Василь Стефаник, Леся Українка та інші.

Читайте також: На Поштовій площі проводять екскурсії на місці майбутнього музею

У 2008 році невідомі викрали один з горельєфів. До 300-річчя Полтавської битви міська влада замовила та встановила гальванокопію «Наталки Полтавки» на місці викраденого оригіналу. Про виготовлення копії із бронзи мови не йшло — не було коштів.

Зауважують, що копія є гіршою за оригінал не тільки тому, що вона виготовлена з дешевого матеріалу. Наприклад, на копії Наталка ніби посміхається пану Возному, тоді як на оригіналі її обличчя сповнене благородною гідністю, як це і було у п’єсі.

Фото: poltava.to