Міжнародна спільнота закликає розблокувати вибори в ОТГ - заява

Децентралізація

Донорські агенції, посольства та міжнародні організації, що підтримують об’єднання територіальних громад в Україні, закликають розв’язати усі юридичні та технічні питання задля забезпечення своєчасної організації виборів у новостворених ОТГ.

Про це йдеться у їхній спільній заяві, оприлюдненій на порталі “Децентралізація”. 

“З несподіванкою та стурбованістю ми дізналися про нещодавнє рішення Центральної виборчої комісії України призупинити оголошення та проведення місцевих виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах, що були заплановані на жовтень 2018 року. Таке рішення чинить вплив на більш ніж один мільйон українських громадян, котрі проживають у понад ста двадцяти новостворених об’єднаних територіальних громадах і вірять у децентралізацію та її переваги”, - наголошується в заяві.

Її автори підкреслюють, що реформа адміністративно-територіального устрою у відповідності до принципів Європейської хартії місцевого самоврядування є важливим елементом реформи з децентралізації в Україні. Ця реформа адміністративно-територіального устрою, яку було розпочато восени 2015 року та котра повністю підтримується міжнародною спільнотою, є тривалим процесом, покликаним раціоналізувати та забезпечити ефективність місцевого самоврядування, зазначається в заяві. При цьому представники міжнародної спільноти додали, що хоча реформа ще далеко не завершена, вона вже демонструє позитивні результати і широко підтримується громадянами України.

У зв'язку з цим, як наголошується в заяві, “необхідно вкрай терміново розв’язати будь-які юридичні та технічні питання задля забезпечення своєчасної організації виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах України та продовження процесу об’єднання громад”.

Зазначається, що ця спільна заява підтримана урядами Канади, Королівства Данія, ФРН, Республіки Польща, Королівства Швеція, Швейцарської Конфедерації та Великої Британії, а також Радою Європи, Європейським Союзом, ОЕСР та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй.

Як повідомлялося, 9 серпня Центральна виборча комісія призупинила призначення виборів в ОТГ, доки Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя не надасть роз'яснень стосовно законодавства про референдуми, можливості призначення Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об'єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об'єднаної територіальної громади.

Необхідність такого звернення у ЦВК обгрунтували тим, що закон “Про всеукраїнський референдум”, ухвалений 2012 року, рішенням Конституційного cуду від 26 квітня 2018 року було визнано неконституційним. При цьому виникла правова невизначеність стосовно дії Закону “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” 1991 року, який було скасовано вказаним законом.

Читайте також: Мінрегіон: проект закону має упорядкувати систему держнагляду за діяльністю ОМС

Своєю чергою, за даними ЦВК, окремі питання добровільного об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та добровільного приєднання до об'єднаних територіальних громад, за умови відновлення дії закону “Про всеукраїнський та місцеві референдуми”, можуть відноситися до переліку питань, які вирішуються виключно місцевим референдумом.

Між тим на роз'яснення парламентського комітету потрібен час. А рішення про проведення перших виборів в ОТГ 28 жовтня, як планувалось, ЦВК мала прийняти до 17 серпня.