Мінрегіон: проект закону має упорядкувати систему держнагляду за діяльністю ОМС

Мінрегіон: проект закону має упорядкувати систему держнагляду за діяльністю ОМС

Децентралізація
Укрінформ
Мінрегіон планує вже у вересні подати на погодження законопроект, який має зменшити кількість заходів та упорядкувати систему державного нагляду і контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування.

Про це сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В'ячеслав Негода в ході консультаційної зустрічі щодо законодавчого врегулювання питання дотримання законності в діяльності органів місцевого самоврядування та упорядкування системи державного нагляду (контролю) за діяльністю органів місцевого самоврядування, повідомляє портал "Децентралізація".

«У врегулюванні питання державного нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування ми обрали дуже демократичний шлях. Ми враховуємо думки провідних міжнародних та українських експертів, народних депутатів, профільних асоціацій і самих громад. Наша позиція відкрита і щира і ми хочемо цього від усіх, особливо - від профільних асоціацій. Ми взялися готувати законопроект разом, тож має бути конструктивна робота, а її результат - європейський підхід до державного нагляду. Вакуум у цьому питанні маємо заповнити ми з вами, інакше це можуть зробити, нас не питаючи», - зазначив Негода.

За його словами, до кінця серпня експерти завершать аналіз чинної системи державного контролю за законністю рішень органів місцевого самоврядування і запропонують, як її можна впорядкувати.

«Вже зараз ми дійшли попередніх висновків, що кількість контролюючих органів має зменшитися, і вони не повинні безпідставно втручатися в роботу органів місцевого самоврядування - зупиняти чи скасовувати їхні рішення. Також погодилися, що за виконанням частини власних повноважень ОМС буде лише адміністративний нагляд і лише на предмет їх законності, але ні в якому разі їх доцільності чи ефективності. Крім того, органи місцевого самоврядування зможуть постійно отримувати консультації та підтримку з боку держави, але їхні рішення повинні стати більш прозорими», - сказав перший заступник міністра.

Як зазначив під час обговорення професор Страсбурзького університету, експерт Ради Європи Робер Герцог, система державного контролю законності рішення громад має бути максимально зрозумілою.

«Краще, коли загальний нагляд здійснює один орган, а не десять чи двадцять. Коли учасників багато і нема єдиної системи, отримуємо хаос у держаних інституціях, безпорадність і незахищеність місцевого самоврядування», - сказав Герцог. 

Так, керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату з питань демократичного врядування Ради Європи Даніель Попеску відзначив, що "регіональні відділення єдиного контролюючого органу мають бути невеликими, гнучкими і мати єдину мету - наглядати за законністю, а не приймати рішення замість громад».

Читайте також: Зруйноване і вже відновлене, або як тергромада відновила гірське село

В той же час компромісні рішення можуть зупинити процес на самому початку, наголосив спеціальний посланник уряду Німеччини з питань реформ в Україні Георг Мільбрадт. На його думку, спочатку треба запропонувати оптимальну, ефективну модель державного нагляду, здатну допомогти місцевому самоврядуванню і зміцнити державу в цілому, а тільки потім йти на компроміси.

Як повідомлялося, раніше віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявляв, що розробка і прийняття необхідного закону у сфері державного нагляду дозволить швидше рухатися щодо імплементації децентралізації.

Фото: decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-