Тергромади можуть позиватися до ЦВК через неоголошення виборів

Децентралізація

17 серпня сплив останній термін, коли ЦВК могла призначити вибори в об'єднаних тергромадах (ОТГ) на жовтень цього року, як планувалося. Тепер ОТГ можуть позиватися до суду.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив експерт групи «Децентралізація та адміністративно-територіальна реформа» Реанімаційного пакету реформ (РПР) Юрій Ганущак.

«Юридично факт бездіяльності такого органу, як ЦВК, почнеться з 17 серпня. Це останній момент, коли ЦВК зобов'язана оголосити вибори, які мають відбутися в останню неділю жовтня. Це за рішенням самої ЦВК. Тобто, після цього можна подавати в адміністративний суд на ЦВК на бездіяльність, і судова перспектива дуже велика», - сказав Ганущак.

За його словами, судові розгляди з цього питання можуть відбутися швидко.

«Суть позовної заяви - скасування постанови ЦВК як такої, що прийнята всупереч частині 2 статті 19 Конституції. Навіть не по суті самої постанови, а тому, що ЦВК вийшла за межі своїх повноважень. Є перелік повноважень ЦВК, є закон прямої дії «Про об'єднання територіальних громад», де зазначено, що ЦВК зобов'язана оголосити вибори в ОТГ при наявності висновку ОДА.  Якщо ЦВК отримує такий документ (висновок ОДА - ред.), вона зобов'язана це зробити, це норма закону, і не може ставити умови, при яких вона виконає свої зобов'язання», - наголосив експерт.

Він зазначив, що зараз у регіонах в процесі створення ОТГ задіяно дуже багато людей, проведено багато різних заходів,  в тому числі щодо отримання висновків ОДА, і громади не зацікавлені в призупиненні процесу створення чи об'єднання, тому що втрачають багато можливостей для розвитку. За його словами, навіть ті громади, які тільки нещодавно увійшли в процес децентралізації, не просто готові до змін, а й активно впроваджують у себе різні проекти.

«Навіть зараз ті тергромади, які утворилися вже на третьому році (реформи децентралізації - ред.), дають дуже інтелектуальні проекти, наприклад, створення споживчих кооперативів, тобто залучення бізнесу», - сказав Ганущак.

Також він додав, що існують і політичні важелі. Але українські партії не поспішають реагувати на цю ситуацію. Експерт зробив припущення, що ситуація з невизначеністю щодо виборів в ОТГ може бути вигідна опозиційним політичним силам. Водночас він назвав реформу децентралізації найбільш успішною, коли жителі регіонів наочно бачать, які зміни відбулися.

«Можливий варіант, що це (відкладення виборів в ОТГ - ред.) ініціювали саме опозиційні партії, для них зупинка децентралізації  - це величезне благо, тому що вона дає сильні шанси чинній владі, це очевидний успіх, а не демонстрація телевізійної картинки про зубожіння. Тобто, людям  простіше побачити на власні очі чи відремонтовані дороги, школи тощо», - сказав Ганущак.

Експерт наголосив: саме зараз важлива реакція органів центральної влади, які провадять реформу децентралізації, та ключових осіб в державі. Оскільки той процес, що відбувається в межах реформи, оцінюється громадянами схвально і згортання його може призвести до електоральних втрат.

Ганущак нагадав, що з приводу гальмування реформи децентралізації вже є реакція не тільки громад у регіонах та громадськості, а й міжнародних організацій.

«Спеціальний посланник уряду Німеччини з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георг Мільбрадт вже оголосив свою позицію, і відповідний документ уже лежить на столі у канцлера ФРН Ангели Меркель, очевидно, що після цього будуть зроблені офіційні заяви представників Європи, що може мати далекосяжні наслідки. ЄС зацікавлений у тому, щоб  у нас була напрацьована система, зрозуміла для них.  Не стоїть питання, що ЄС щось згортає у нас, а питання того, що чогось в Україні не розгортають. Успіх цієї реформи відкриває не кредитування, а лінії прямої допомоги, які йшли для країн, що вступали в Євросоюз»,  - зауважив експерт.

Читайте також: Зубко вимагає від ЦВК призначити вибори у тергромадах

Як повідомлялося, 9 серпня 2018 року ЦВК ухвалила рішення про зупинення розгляду питання призначення перших і додаткових місцевих виборів у новостворених об'єднаних територіальних громадах. Цим рішенням вона загальмувала подальший процес формування спроможних громад та реформу місцевого самоврядування в Україні. Наразі у ЦВК знаходяться подання близько 100 ОТГ, у яких проживає майже 1 млн жителів.

На цей час результатом реформи місцевого самоврядування в Україні є створення 803 ОТГ, в яких проживають 6,8 млн осіб, і 98 з цих ОТГ чекають на призначення виборів. Ці громади розвивають інфраструктуру, відновлюють дороги, освітлення, водогони, ремонтують школи, ФАПи, клуби, дитсадки та будують центри надання адміністративних послуг.