На Дніпропетровщині викрили експлуатацію жінок у виправному центрі

Органи прокуратури виявили грубі порушення законодавства про працю при залученні до оплачуваних робіт засуджених жінок у виправному центрі Дніпропетровської області.

Про це інформує прес-служба ГПУ.

"За сприяння працівників управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи ГПУ прокуратурою Дніпропетровської області із залученням спеціалістів управлінь Держпраці, Держпродспоживслужби, ДСНС виявлено грубі порушення законодавства про працю у державній установі «Покровський виправний центр (№ 79)", - йдеться у повідомленні.

Так, перевірка встановила, що всі засуджені, які відбувають покарання у виправному центрі, у порушення вимог ч. 1 ст. 60 Кримінально-виконавчого кодексу України, залучені до оплачуваних робіт без строкових трудових договорів.

Окрім того, 30 засуджених жінок працюють у вкрай важких умовах на Нікопольському заводі феросплавів (контрагентський об’єкт). "В’язні скаржилися на недотримання елементарних умов техніки безпеки та виробничої санітарії на вказаному об’єкті, а також невиплату їм зарплати, ненадання своєчасної медичної допомоги та неможливість відвідування лазні виправного центру (у літній період засуджені змушені митися у літньому душі, який не обладнано належним чином)”, - уточнюється в повідомленні.

Читайте також: У Києві проходить акція "ПротиДій торгівлі людьми"

Також було виявлено факти, що засуджені, які виконують норми виробітку, зарплати не отримують взагалі, а після відрахувань на комунально-побутове забезпечення, харчування та інші послуги мають борги перед виправним центром від 3 до 8 тисяч гривень.

"Спеціалістами, залученими до проведення перевірки, виявлено порушення у сфері пожежної та технічної безпеки, охорони праці, забезпечення безпеки при зберіганні та вживанні харчових продуктів. Продовжується перевірка щодо додержання законності під час нарахування зарплати в’язням та проведення відповідних відрахувань”, - додали у відомстві.

До ЄРДР було внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 ККУ (грубе порушення законодавства про працю).

Крім того, вирішується питання про внесення відомостей до ЄРДР за ознаками злочину, передбаченого ст. 149 КК України (катування).