У Сумах пропонують дати пільги підприємцям, які працевлаштовують воїнів АТО

Сумські депутати звернулись до керівництва країни, аби внести зміни до законодавчих актів з метою надання суб’єктам підприємницької діяльності пільг при працевлаштуванні учасників антитерористичної операції.

Відповідне рішення більшістю голосів було ухвалено у середу, 25 липня, під час чергової сесії представницького органу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Учасники антитерористичної операції, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України від збройної агресії Росії, мають кричущу проблему – працевлаштування учасників АТО. Учасники після демобілізації не мають можливості знайти собі місце роботи. Підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності, не поспішають працевлаштовувати ветеранів, а ще й наголошують, що їм “не вигідно брати на роботу учасника АТО”, оскільки ті мають “забагато пільг”, - йдеться у рішенні.

Читайте також: У Маріуполі учасники АТО й ОСС зможуть вивчитись за кошти облбюджету

У документі прописано, що працевлаштовуючись  учасник АТО нібито буде зловживати своїми правами і на час його відпочинку чи то лікування роботодавець втрачатиме кошти, оскільки ту роботу, яку повинен виконувати учасник АТО, ніхто не виконуватиме, а це фактично завдає збитків підприємству, установі, організації.

“Хоча вирішити цю проблему можливо, наприклад, шляхом внесення зміни до низки законів України та інших нормативно-правових актів, котрі б надавали роботодавцям (підприємствам, установам, організаціям) відповідні пільги за надання учасникам АТО робочих місць”, - йдеться у рішенні.

Читайте також: У Сумах 48 родинам загиблих учасників АТО виплатять по 10 тисяч

Насамперед, на переконання депутатського корпусу, необхідно встановити пільгові умови щодо оподаткування на додану вартість, сплати земельного податку, компенсації за рахунок бюджетних коштів витрат, завданих роботодавцем за час перебування учасника АТО на санаторно-курортному лікуванні, нарахування, обчислення, сплати єдиного внеску та ведення обліку, нарахування штрафних та фінансових санкцій тощо.

Всі ці зміни, на думку депутатів Сумської міськради, пришвидшать процес для учасника АТО знайти робоче місце, а роботодавці не шукатимуть в них проблему щодо ведення бізнесу, а вважатимуть за честь, що у них працюють люди, на яких можна покластися у будь-якій ситуації.