У Львові відкрили площу імені польського дисидента

У Львові 17 червня відкрили площу імені відомого польського діяча, дисидента, великого друга України Яцека Куроня. Вона розташована поруч із Генеральним консульством Польщі у Львові, на вулиці Івана Франка.

Урочисті заходи відбулися саме у день смерті Куроня, який помер 17 червня 2004 року, повідомляє Радіо Свобода.

"Яцек Куронь завжди наголошував, що люди мусять розмовляти між собою, зустрічатись, бо з цього виходять добрі справи, що треба приятелювати. Маю надію, що це місце буде жити, і тут люди будуть зустрічатись, і це буде місце приятелювання", – наголосила польська діячка, дружина Яцека Куроня Данута Куронь, яка разом з міським головою Львова Андрієм Садовим відкрили на площі меморіальну таблицю.

На урочисте відкриття площі і таблиці Яцека Куроня у Львів приїхали 25 польських діячів, приятелів України. Також у Львів завітав і друг Яцека Куроня віце-маршалок Сенату Польщі Богдан Борусевич.

Читайте також: На Львівщині відзначили 127 річницю народження Євгена Коновальця

«Я познайомився з Яцеком Куронем 35 років тому. Це був дуже відкритий чоловік. Він казав, що ми маємо друзів, різні народи, з якими нас поєднує спільна історія. Ми говорили часто про українців і Україну. Яцек був голосом цілої опозиції, був лідером польської опозиції і старався зрозуміти інших», – каже Борусевич.

У березні цього року до міської ради Львова звернулась група львів’ян з ініціативою присвоїти вулиці чи площі у Львові ім’я почесного громадянина Львова Яцека Куроня. Це прохання було підтримане жителями міста під час публічного голосування.