Зубко та Беренд де Гроот долучилися до пробігу "Зелене світло для велоруху"

Децентралізація

Сьогоднішній велотур на Житомирщині зібрав понад 300 велосипедистів, громаду, велику кількість дітлахів та молоді. У заході взяли участь віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко та керівник програм співробітництва Представництва ЄС Беренд де Гроот.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Сьогодні ми даємо старт всеукраїнській ініціативі "Зелене світло для велоруху в громадах". І робимо це спільно з нашими друзями – європейськими і міжнародними партнерами, які допомагають Україні у впровадженні реформи децентралізації", - наголосив Зубко перед учасниками велопробігу у Коростишівській ОТГ.

За його словами, сьогодні Україна залучає найкращий досвід європейських країн: адміністративний сервіс – Швеція, електронне врядування – Естонія, адміністративний підхід до управління – Польща, енергоефективність, інфраструктура і, зокрема, дорожня – Німеччина.

Зубко та Беренд де Гроот взяли участь у велотурі «Зелене світло для велоруху в громадах» / Фото: Шамкін Данііл, Укрінформ

«Дякую всім вам, що ви сьогодні долучилися до такого європейського свята, у ході якого всі люди виходять на вулиці, пересідають на екологічний транспорт і можуть поспілкуватися між собою, з дітьми. І це не просто спорт, це один з перших велотурів, і я вірю, що це стане доброю традицією», - сказав Зубко.

Він також зазначив, що «потрібно розбудовувати велосипедну інфраструктуру, і сьогодні це реально, бо децентралізація дала громадам необхідні фінансові ресурси»

У свою чергу керівник програм співробітництва Представництва ЄС Беренд де Гроот підкреслив, що проведення велотуру у громаді на Житомирщині – це демонстрація нової України. 

«Ми можемо багато говорити про децентралізацію і про те, що ми можемо зробити. Під час велотуру ми вже побачили нову опорну школу і створений культурний центр для молоді. Але найголовніше – ми побачили ентузіазм молоді, яка здатна і гідна робити багато нових речей. Саме такий дух просуває і просуватиме далі реформи і в сфері децентралізації, і на будь-яких інших рівнях. Велосипедний рух є справжнім трендом Європи і, це є майбутнім України», - наголосив він.

Зубко висловив переконання, що сьогоднішній велотур – це лише початок великої ініціативи. На наступному етапі разом з програмою «U-LEAD з Європою», активно популяризуватиметься велосипедний рух серед школярів у громадах, проектування велосипедних доріжок і мереж. 

Читайте також: Зубко хоче передати на місця формування всіх тарифів на ЖКП

«Використовуючи німецький досвід, ми розбудовуватимемо велосипедну інфраструктуру в громадах. Переконаний, дуже скоро Україна стане такою ж велосипедною країною, як Швеція, Данія, Нідерланди, Німеччина, Австрія, і невдовзі приєднається до родини європейських держав. Для мене першим умовним фінішем є успішні ОТГ на всій території України. Я дякую партнерам з програми «U-LEAD з Європою», з якими Мінрегіон працює вже три роки. І 743 ОТГ, які сьогодні є в Україні, – це наша спільна робота з Європейським Союзом», - зазначив він.

Проект «Зелене світло для велоруху в громадах» спрямований на просування велосипедного руху як сталого, екологічно чистого та здорового засобу мобільного пересування, альтернативного до традиційного транспорту. Він реалізується Програмою «U-LEAD з Європою» у співпраці з Київською асоціацією велосипедистів за підтримки Мінрегіону.