Бескидський тунель наблизить Україну до Євросоюзу - Порошенко

Відео

Новозбудований Бескидський тунель, який відкриють сьогодні, 24 травня, зробить Україну ще ближчою до Євросоюзу, адже він є частиною транспортного коридору до країн Європи.

Про це написав у Facebook Президент України Петро Порошенко.

"До відкриття двоколісного Бескидського залізничного тунелю залишаються лічені години. Це  не лише найбільший інфраструктурний проект, реалізований у нас в країні протягом останніх десятиліть. Це  проект, завдяки якому Україна стає ще ближчою до Європейського Союзу, а Євросоюз – до України. Адже він – частина міжнародного транспортного коридору, який прямує територією Італії, Словенії, Угорщини, Словаччини, України та далі на схід. Тут проходить до 40% наших транзитних вантажів у напрямку Західної і Центральної Європи", - зазначив Порошенко

Він також наголосив, що Бескидський тунель – символ масштабного оновлення країни, переходу до сталого розвитку.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко 24 травня візьме участь у відкритті на Львівщині новозбудованого Бескидського тунелю.

Читайте також: Порошенко візьме участь у відкритті Бескидського тунелю

Бескидський тунель розташований у Карпатах, на Бескидському перевалі. Він був прокладений у 1886 році і вже вичерпав свій експлуатаційний ресурс. Низька пропускна здатність тунелю створювала обмеження для міжнародного транспортного коридору. Бескидський тунель належить до 5-го Пан`європейського транспортного коридору (Італія – Словенія – Угорщина – Словаччина – Україна).

У 2006 році Укрзалізниця оголосила тендер на реконструкцію Бескидського тунелю. Підготовчі роботи розпочалися у 2011 році. У жовтні 2017 році будівництво тунелю було завершено та почались роботи із прокладання колій. У січні 2018 року Укрзалізниця повідомляла, що  прокладено 2,3 км колій на підходах та у самому тунелі. Вартість робіт склала понад 102 млн євро. Після завершення будівництва пропускна спроможність тунелю має збільшитись з 47 до 100 пар поїздів на добу, а швидкість проходження зросте з 15-40 до 60-70 км/год.