СБУ затримала агента спецслужб РФ, який планував вбивство судді

Фото

Співробітники контррозвідки СБУ запобігли на Луганщині замовному вбивству колишнього високопосадовця судової системи, організоване російським спецслужбами.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

"Оперативники СБУ задокументували, що російські спецслужби завербували українського громадянина, який відбував покарання на тимчасово окупованій території Донбасу. За їхнього сприяння він був звільнений з в'язниці та погодився виконувати диверсійно-розвідувальні і терористичні завдання на території України. Співробітники СБУ встановили, що зловмисник у березні 2018 року отримав завдання від кадрового офіцера спецслужб РФ із здійснення теракту стосовно представника української судової системи", - йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, завербований зловмисник здійснив поглиблене вивчення "об'єкта" і провів розвідку за місцем проживання, а також отримав засоби для вчинення злочину.

"За задумом російських кураторів, вбивство судді повинно було дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію на Луганщині та підірвати довіру населення до правоохоронних органів", - зазначається в повідомленні. Оперативники контррозвідки спільно з бійцями спецпідрозділу СБУ "Альфа" затримали зловмисника під час спроби проникнення у приватний будинок судді для його фізичної ліквідації.

Читайте також: СБУ запобігла провокації російських спецслужб до 9 травня

Підкреслюється, що затриманий агент спецслужб РФ також зізнався у виконанні низки розвідувальних завдань, серед яких - відео- та фотофіксація місця дислокації однієї із військових частин, наявної техніки і озброєння, окремих залізничних вузлів на території Луганської області, вивчення системи безпеки одного зі столичних бізнес-центрів. За їх виконання зловмисник отримував від представника спецслужб РФ гроші під час особистих зустрічей у Москві, зазначили в СБУ.

Наразі тривають першочергові слідчо-оперативні дії.

Фото: ssu.gov.ua