У "чорнобильських" районах Житомирщини досі перевищений рівень радіоцезію

У північних районах Житомирської області, які найбільше уражені радіацією після аварії на ЧАЕС, досі фіксують перевищення вмісту радіоцезію-137 у продуктах харчування.

Про це інформує обласний лабораторний центр МОЗ.

"У 1 кварталі 2018 року працівниками підрозділів обласного лабораторного центру в районах, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, було досліджено 438 проб харчових продуктів на вміст радіоцезію-137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 15 пробах, що становить 3,4%", - йдеться у повідомленні.

Результати досліджень показують, що найбільш забрудненими продуктами залишаються дикорослі гриби. Перевищення вмісту радіоцезію по грибах в області становить 29,7%. Найбільші показники зареєстровані у Коростенському районі – 70,0%,  у Малинському – 20% та в Овруцькому – 6,7%.

М’ясо зі збільшеними допустимими нормами зафіксували в 12% досліджених проб (із 25). Зокрема, у Народицькому районі перевищення становить 33,3%, а у Малинському – 18,2%. Фахівці додають, що значною мірою такі результати залежать від включення до дослідження і м’яса дичини.

Читайте також: Затоплення "ядерної" шахти на Донбасі може стати другим Чорнобилем - Семерак

У молоці перевищення зареєстровані в 1,8% досліджених проб (із 56). Цей факт зафіксували лише в Олевському районі, де із 22 проб перевищення виявлені лише в одній, що становить 4,6%.

У лабораторному центрі констатують, що у досліджених пробах ягід та лікарської сировини за перший квартал цього року не зареєстровано перевищень допустимих граничних норм вмісту радіонуклідів.