Закарпатські праві заявляють, що не причетні до підпалу

Лідер праворадикальної організації Карпатська Січ Тарас Деяк заявив, що закарпатські праві сили не причетні до нічного підпалу офісу угорців в Ужгороді. Зате це може бути вигідно зовнішнім силам, зокрема  агентам з РФ.

Про це він розповів в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Карпатська Січ" офіційно заявляє, що закарпатські праві не мають жодного відношення до підпалу офісу угорців в Ужгороді. Наразі навіть перехожому зрозуміло, що це – очевидна провокація для того, аби дестабілізувати регіон на підставі розпалювання українсько-угорської ворожнечі. Кому це на руку – звісно, Росії, причетність агентів РФ неодноразово простежувалася до схожих акцій на території Закарпаття. І якщо раніше агенти Кремля акцентували на русинському питанні, виявивши, відтак, що воно не має жодної підтримки на Закарпатті, переключилися на так зване "угорське питання", - заявив Деяк.

Також він акцентував, що така акція на руку й окремим представникам угорських політичних сил.

"Не треба забувати, що в Угорщині наразі  триває передвиборча кампанія, і голоси закарпатських угорців важливі, треба заохотити закарпатських угорців бути активними учасниками виборчого процесу. Крім того, з боку угорців не раз лунали заяви про необхідність присутності  місії ОБСЄ на Закарпатті – саме на підставі нібито  міжетнічної ворожнечі в регіоні. Такі акції, як ми обговорюємо зараз, стимулюють до цього", - додав він

Деяк відзначає, що акція була підготована добре і виконувалася фахівцями.

"Будівля офісу ТУЗК знаходиться в центрі міста, там добре освітлення, поруч – Консульство Угорщини, яке добре охороняється, там постійно чергує наряд поліцейських, також поруч будівля «Приватбанку», яка теж охороняється. Тому неможна говорити про те, що погано охороняли будівлю – насправді, виконавці були  фахівцями. І це ще одне "послання" нам від чужих агентів - вони при нагоді можуть обіграти наших правоохоронців, якщо це потрібно", - сказав Деяк.

Він вважає, що такі акції будуть відбуватися на Закарпатті знову і знову. І наразі  єдина правильна реакція влади на такі події – давати достатньо інформації в ЗМІ про подію, відкрито коментувати і наголошувати про провокацію.

Читайте також: Підпал в Ужгороді: МЗС засуджує провокації щодо нацменшин

Як раніше повідомляв Укрінформ, сьогодні вночі була здійснена чергова спроба підпалу офісу Товариства культури угорців Закарпаття. Внаслідок цього будівля вигоріла зсередини. У поліції Закарпаття за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 ККУ, тобто умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу.

На початку лютого 2018 року вже була спроба підпалу саме цього офісу товариства угорців в Ужгороді. Тоді будівля не постраждала, а в спробі підпалу запідозрили двох праворадикальних поляків, які спеціально для цього приїхали на Закарпаття.

Фото: mukachevo.net