Харківський теракт: процес можна завершити за 10 засідань – прокурор

Процес щодо теракту біля Палацу спорту в лютому 2015 року, в результаті якого загинули чотири людини і ще 11 постраждали, затягується, хоча для його закінчення достатньо 10 повноцінних засідань.

Так сказав на прес-конференції прокурор Харківської області Юрій Данильченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У кожному конкретному випадку ми намагаємося не допустити тяганини у справі. Щоб закінчити розгляд цього провадження, перейти до дебатів і виголошення вироку, достатньо 10 повноцінних засідань. Як швидко вони відбудуться, на жаль, залежить не лише від прокуратури, але ми сподіваємося, що вирок буде ухвалено в лютому", - зазначив Данильченко.

За його словами, захист використовує свої процесуальні права в повному обсязі.

"Кожне засідання розпочинається з відводу суддям, прокурору і навіть секретарю засідання. Усі відводи однотипні і необгрунтовані, більшість з них суд залишає без розгляду. Крім того, захист вимагав вивчення усіх матеріалів провадження, навіть тих, які не використовуються як доказ провини. З цим методом тяганини ми, звичайно ж, боролися. Зокрема, задоволено наше клопотання про обмеження об'єму документів, які вимагають дослідження", - додав Данильченко.

За його словами, ще однією спробою відтягнути виголошення вироку були нескінченні перенесення засідань у зв'язку з поганим самопочуттям одного з обвинувачених: "Ми клопотали про проведення судово-медичної експертизи відносно стану здоров'я обвинуваченого. За її результатами йому було призначено і вже проведено необхідне лікування, щоб він зміг брати участь в розгляді справи".

"У 2017 році судова колегія практично підійшла до вироку, але у зв'язку з виходом в декрет однієї з суддів, слухання почалося спочатку. Правда, судді відгукнулися на наше прохання про інтенсивний графік розглядів: зараз засідання призначаються по кілька разів в тиждень", - пояснив Данильченко.

За його словами, у двох обвинувачених закінчилися договори з їх адвокатами: "Нові захисники зараз знайомляться з матеріалами, і 14 лютого розгляд справи продовжиться".

Як повідомляв раніше Укрінформ, 9 лютого райсуд Фрунзе Харкова переніс засідання щодо теракту біля Палацу спорту на 14 лютого: член суддівської колегії зайнятий в іншій справі. На засіданні будуть розглянуті матеріали 8-го тому, а також зроблено впізнання обвинувачених і оголошені результати слідчого експерименту. Обвинувачений Віктор Тетюцький має намір клопотати про допит чотирьох свідків, чиї свідчення, за його словами, будуть на його користь.

2 лютого райсуд Фрунзе Харкова у справі про теракт біля Палацу спорту оголосив про ущільнений графік розгляду матеріалів: на лютий призначено 11 засідань.

Читайте також: Теракт біля Палацу спорту: харківський суд розглянув лише половину справи

28 грудня 2017 року райсуд Фрунзе Харкова продовжив арешт трьох обвинувачених у вибуху біля Палацу спорту в лютому 2015 року до 23 лютого 2018 року.

22 лютого 2015 року в Харкові при вибуху під час траурної ходи активістів біля Палацу спорту, присвяченої пам'яті героїв Небесної сотні, на місці загинули дві людини, ще двоє померли в лікарні, поранено 11 осіб. Через три дні за підозрою в теракті затримано трьох харків'ян: Дворнікова, Тетюцького, Башликова. За даними силовиків, їх завербували російські спецслужби, вони проходили підготовку у Білгороді, і за теракт повинні були отримати 10 тис. доларів. Їм загрожує довічний термін. Усі троє обвинувачених відмовилися визнати провину.