У Нікополі на канадські гроші збудували сонячну електростанцію

У Нікополі Дніпропетровської області побудували сонячну електростанцію потужність 80 МВт електроенергії щодня, в яку канадська компанія "TIU Canada Ltd" інвестувала 11 млн євро. 

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у прес-службі Нікопольського заводу феросплавів, на території якого розмістився енергетичний об’єкт.

"Будівництво сонячної електростанції у місті завдяки канадським інвестиціям – це великий крок вперед у визнанні інвестиційної привабливості Нікополя та розбудові міжнародного співробітництва, яке вже принесло результати місцевій громаді у вигляді створення 25 нових робочих місць. Місцевий бюджет вже отримав понад 2 млн гривень оренди за 15 гектарів землі, на якій побудовано станцію. Ми сподіваємося, що це початок плідної співпраці, яка продовжиться не тільки в енергетичній сфері", - зазначив міський голова Нікополя Андрій Фісак.

Читайте також: На Черкащині відкрився парк з "сонячним деревом" та пунктом видачі біометрики

Як розповів представник компанії-інвестора Іван Бачинський, 11 млн євро, які канадська сторона вклала у сонячну електростанцію, стали найбільшою інвестицією з моменту підписання Угоди про вільну торгівлю між Україною і Канадою. Наразі станція готова до роботи, в НКРЕКП вже затверджено зелений тариф.

Сонячну електростанцію у Нікополі звели за півроку. Вона складається з 32 тисяч сонячних панелей і 392 інверторів, які були встановлені для управління напругою. Більш ніж 105 кілометрів кабелів було прокладено під час будівництва на ділянці площею 15 га, яка не використовувалася Нікопольським заводом феросплавів і перебувала у комунальній власності міста. Зводила об’єкт компанія "Екотехнік Нікополь", а панелі встановлював генпідрядник – українсько-французька фірма "Helios Strategia".

Попередньо встановлено, що кількість викидів вуглекислого газу порівняно з вугільними електростанціями наразі зменшено на 12 738 тонн за рік.

Фото: vesti.dp.ua