Антирейдери повернули агрофірмі 178 земельних ділянок - Мін'юст

Комісія Міністерства юстиції з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації повернула ТОВ «Агрофірма Шаргород» (Вінницька область) право оренди на 178 земельних ділянок, які реєстратор незаконно передав у оренду іншому агропідприємству.

Про це повідомила заступник міністра юстиції Олена Сукманова, інформує прес-служба відомства.

«Наприкінці жовтня цього року ТОВ «Агрофірма Шаргород» звернулася до комісії з проханням відновити порушені права, а саме - право на оренду 178 земельних ділянок площею 373 гектари, які підприємство орендувало у громадян з 2009 року. Як виявилося, у вересні фірма дізналась з реєстру, що позбавлена права користування цими земельними ділянками, і що новим їх орендарем є сільськогосподарське ТОВ «Подільська зоря», - зазначила Сукманова.

Читайте також: Пік захоплень фермерських господарств прийшовся на літо - експерт

При цьому, як пояснила заступник міністра, ТОВ «Агрофірма Шаргород» не здійснювала жодних дій щодо припинення свого права на оренду, а її договори оренди були дійсні щонайменше до кінця 2019 року.

«Розглянувши цю справу, комісія з'ясувала, що під час реєстрації прав на оренду земельних ділянок місцевий державний реєстратор порушив порядок реєстрації, а саме - правило черговості розгляду заяв. Тобто не припинивши діючу оренду земельних ділянок він зареєстрував право оренди на них за іншим користувачем - СТОВ «Подільська зоря». Враховуючи це, комісія вирішила задовольнити скаргу ТОВ «Агрофірма Шаргород» і повернути їй право на оренду вищезазначених земельних ділянок», - сказала заступник міністра.

Вона також повідомила, що за вчиненні порушення держреєстратор відключений на півроку від доступу до державного реєстру речових прав на нерухоме майно.