Незаконний видобуток бурштину: з березня вилучили майже тонну "сонячного каменю"

Оперштаб з протидії незаконному видобутку бурштину в Рівненській області цього року вилучив у старателів  962 кг 356 гр "сонячного каменю".

Про це повідомив у коментарі Укрінформу  керівник оперштабу  Роман Штеба.

"З початку  березня  і по 2 вересня цього року ми вилучили  962 кілограми 356 грам бурштину, 169 помп,  82 транспортних засоби і затримали 138 осіб", - зазначив він.  

За словами Штеби, працівники оперштабу дислокуються у Дубровицькому, Зарічнянському, Рокитнянському і Володимирецькому районах області  і реагують на повідомлення громадян про незаконний видобуток бурштину,  які надходять  по гарячій лінії "102". 

 Також правоохоронці періодично виїжджають у місця нелегального видобутку бурштину. При цьому, зазначає керівник оперштабу, у таких випадках дуже часто нелегальних копачів попереджають про приїзд правоохоронців інформатори, які постійно знаходяться на під`їздах до "клондайків".

"У разі, коли на місці працюють нелегальні помпи,  ми їх  вилучаємо, людей затримуємоі, доставляємо у райвідділок, де складаються   відповідні документи і вилучаються до рішення суду знаряддя праці", - розповів Штеба. 

Читайте також: Поляков запевняє, що статус «потерпілого від НАБУ» йому тепер гарантований

Крім того, працівники оперштабу цілодобово перебувають на п`яти блокпостах в урочищі "Гальбино", яке знаходиться в Сарненському районі і є одним з найбагатших за покладами бурштину.

Водночас у Нацполіції у відповідь на запит Укрінформу  повідомили, що з квітня по листопад 2016  року працівники оперштабу вилучили 456 кг 509 г "сонячного каміння". 

Нагадаємо, 3 квітня 2016 року  на базі Сарненського відділу ГУ  Нацполіції в Рівненській області  запрацював оперативний штаб, до складу якого входять працівники поліції та Нацгвардії. Правоохоронці займаються протидією незаконному видобутку бурштину до кінця осені.