СБУ повідомила про підозру банді, яка знищувала "ЗАлК" в інтересах Росії

Фото, відео

Слідчі СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури повідомили про підозру членам міжнародного злочинного угруповання, які підозрюються у навмисному знищенні цілісного виробничого комплексу Запорізького алюмінієвого комбінату (ЗАлК) в інтересах конкурентів з Росії.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Під час досудового слідства співробітники спецслужби встановили, що єдиний в Україні виробник первинного алюмінію з 2006 року цілеспрямовано знищувався в інтересах російських виробників металу", - йдеться у повідомленні.

Спочатку афілійовані з російськими бізнесменами структури придбали контрольний пакет акцій "ЗАлКу". Для реалізації оборудки у 2006-2008 роках замовники сформували організовану групу з представників російської компанії "РУСАЛ", колишнього керівництва комбінату, українських бізнесменів та іноземних громадян, зазначили у прес-службі.

Читайте також: Україна повернула контроль над Запорізьким алюмінієвим комбінатом

Зловмисники, використовуючи можливість впливати на ухвалення рішень управління на комбінаті, під керівництвом російських кураторів забезпечили знищення основних виробничих потужностей "ЗАлКу". У 2009 році, вони, зокрема, організували зупинку рудотермічних печей та основних виробничих ділянок електролізного виробництва.

Через два роки учасники угруповання забезпечили передачу дочірнього підприємства "ЗАлК", Глухівського кар’єру кварцитів, компаніям, афільованим з "РУСАЛ".

Слідчі СБУ задокументували, що у 2015 році, перед поверненням комбінату Україні, через грубі порушення приватизаційних зобов’язань ділки активізували знищення підприємства. Вони, зокрема, здійснили розконсервацію та ліквідацію основних фондів "ЗАлКу", що призвело до руйнування завершеного циклу виробництва кінцевої продукції підприємства. Для остаточного знищення стратегічного комбінату зловмисники демонтували та вивезли з території цінне обладнання, а ліквідне обладнання цеху алюмінієвої катанки передали компанії, підконтрольній російським бізнес-структурам.

На Запоріжжі СБУ повідомила про підозру членам організованого угруповання у знищенні алюмінієвого комбінату «ЗАлК» в інтересах РФ

За висновками експертів, у результаті  злочинних дій державі завдано збитки на суму понад тридцять дев’ять мільйонів доларів США та понад сто мільйонів гривень.

Слідчими Служби безпеки України за результатами розслідування кримінального провадження оголошено про підозру дев’ятьом членам організованого угруповання у скоєні злочинів, передбачених статтями 113, 191, 255 та 364 Кримінального кодексу України.

Один із фігурантів справи утримується під вартою, колишній директор заводу під особистим зобов’язанням, серед підозрюваних троє громадян Росії.