Жебрівський пояснив, чому неможливо відключити воду “ДНР”

Влада Донеччини розробляє план автономізації водопостачання на підконтрольну уряду територію області (щоб не залежати від водопостачання з ОРДО), яка, за попередніми розрахунками, може коштувати близько 3,5 млрд грн.

Про це заявив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу.

“Альтернативне водопостачання – дуже дорога річ. За нашими розрахунками, це може бути близько 3,5 млрд грн”, - сказав він.

Жебрівський уточнив, що йдеться про автономізацію водопостачання на підконтрольну уряду територію. “Думаю, що в наступному році, або ж до кінця року (якщо все буде нормально), ми забезпечимо альтернативним водопостачанням Маріуполь, Нікольський, Мангушський райони. Вживши деяких заходів тут, між Слов'янськом і Краматорськом, ми збільшимо напір води і зможемо вже забезпечити Волноваху”,- сказав він.

За слова голови Донецької ВЦА, після цього можна буде вже “більш серйозно” говорити з окупаційною адміністрацією ОРДО про сплату боргів за водопостачання. На сьогодні тільки за постачання води КП "Вода Донбасу" на території ОРДО борги сягають 1,6 млрд грн.

Читайте також: Жебрівський: До 24 серпня Донеччина стане незалежною від електрики з ОРДО

“Ми не ставимо за мету нашкодити, бо, мовляв, там терористи тощо. Там проживають українські громадяни, які вимушено живуть на тимчасово окупованій території. Однак мають бути платежі”, - заявив він.

Жебрівський повідомив, що наразі не можна відключити воду за несплату боргів, адже постраждати можуть і підконтрольні уряду території, де оплата відбувається.

“Ми не можемо зробити так, як у Луганській області – відключити через несплату боргів. На Луганщині після Попасної гілка водогону пішла на тимчасово не підконтрольну уряду територію України. У нас же ситуація набагато складніша. Фактично водогін, так званий канал "Сіверський Донець", заходить на частину Горлівки, Донецьк, Ясинувату і йде далі на Маріуполь. Тобто, відключивши водопостачання для тієї території, ми відключимо від води Волноваху, Маріуполь, Нікольський і Мангушський райони”, - заявив він.

Більш детально читайте в інтерв'ю Павла Жебрівського на сайті Укрінформу.