Євродепутати відвідають Маріуполь й зону АТО

Цього тижня делегація Європейського парламенту відвідає схід України.

Про це заявила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у своєму виступі на Семінарі Роуза-Рота на тему "Гуманітарна і військова ситуація на Донбасі", повідомляє прес-служба "Блоку Петра Порошенка".

"Цього тижня велика делегація Європейського парламенту відвідає Маріуполь, зону АТО. І це важливо для європейської спільноти, аби на власні очі бачити гуманітарну, безпекову і екологічну ситуацію на Донбасі. Через три роки російської агресії, через загострення гуманітарної і безпекової ситуації там з’явились значні ризики екологічної ситуації. На Донбасі ми маємо справжню зону лиха, дуже близьку до техногенної катастрофи", – наголосила Геращенко.

Крім того, перший віце-спікер констатувала, що поблизу лінії зіткнення обстрілюються інфраструктурні об'єкти. "На Донбасі багато великих промислових підприємств, порушення в роботі яких призводять до екологічних загроз. Зокрема, це стосується шахт, адже зі 150 шахт 115 знаходяться на окупованих територіях. З них 7 вже повністю знищено. Ця катастрофічна ситуація виникла у зв’язку із затопленням кількох шахт", – підкреслила Геращенко.

Вона також зазначила, що німецькі експерти неодноразово пропонували відвідати ці шахти і посприяти відкачуванню води, але це питання заблоковане як Російською Федерацією, так і контрольованими нею бойовиками.

За словами Геращенко, така ж загрозлива ситуація і на найбільшому хімічному підприємстві Європи – Авдіївському коксохімічному заводі, де порушено технологічний цикл, а бойовики не дають можливості провести ремонтні роботи;

Читайте також: Екологічні питання Донбасу на контролі Кабміну та АП – Семерак

"Негативна ситуація залишається довкола Донецької фільтрувальної станції... Там технологічний цикл вимагає збереження контейнерів з рідким хлором. Якщо туди потраплять снаряди, забрудненість грунту сягне кількох десятків кілометрів", – наголосила Геращенко.

Вона додала, що Україна виступає за створення на Донбасі безпекових хабів довкола небезпечних інфраструктурних об'єктів із залученням спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та фахівців Міжнародного комітету Червоного Хреста.