Відділення банків на “переходах” кордону не працюють через кібератаку

Державна фіскальна служба заявила про відключення деяких некритичних елементів своєї комп'ютерної мережі через хакерську атаку.

Про це повідомляється на сторінці ДФС у Facebook.

"У зв’язку із потужною хакерською атакою 27 червня 2017 року на комп’ютерну мережу ДФС відключені некритичні елементи мережі. У штатному режимі працює митне оформлення", - зазначається у дописі.

Як поінформували у ДФС, приймання електронних документів (звітності, податкових накладних та інших) тимчасово призупинено з 18 години. Всі електронні документи, що надійшли до ДФС до цього часу, будуть оброблені днем прийняття.

У відомстві також попередили, що в окремих випадках може спостерігатися незначне зниження швидкості опрацювання інформації.

Крім того, заблоковано роботу відділень банків у пунктах пропуску на державному кордоні.

Водночас ДФС повідомляє про досягнуту домовленість з ПАТ АБ «Украгазбанк», уповноваженим банком на здійснення розрахунків з державним бюджетом за митними платежами, щодо гарантування приймання платежів у автономному режимі.

"Наразі ситуація з роботою комп’ютерної мережі ДФС контрольована, вживаються заходи для повної нейтралізації втручання", - зазначають у відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, у комп'ютерних мережах ряду державних та приватних підприємств України сьогодні зафіксовано збої через втручання у їхню роботу.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що Національний координаційний центр кібербезпеки працює за протоколом швидкого реагування. Зараз фахівці з питань кібербезпеки в оперативному режимі надають допомогу держустановам, які з суб'єктивних причин не увійшли до захищеного контуру, об'єктам критичної інфраструктури, а також банківському сектору.

За словами секретаря РНБО, первинний аналіз вірусу, що атакував інформсистеми в Україні, свідчить про російський слід.