В Україні вже об'єдналися 413 громад - Зубко

В Україні наразі вже налічується 413 об'єднаних територіальних громад, а сама децентралізація є найуспішнішою з-поміж усіх інших реформ. 

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, виступаючи на координаційній зустрічі "Реформа місцевого самоврядування і децентралізація влади в Україні: успіхи та перспективи", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Реформа децентралізації найбільш успішна сьогодні в країні. 413 громад уже об'єдналися, із них 159 громад уже 2 роки поспіль впроваджують цю реформу і показують не тільки, як змінюється система управління, а як матеріалізується система повноважень", - сказав Зубко.

Урядовець зазначив, що нині вже територія, яка охоплена реформою децентралізації в Україні, є більшою, ніж загальна площа Угорщини чи Португалії.

Зубко також розповів, що доходи місцевих бюджетів завдяки фінансовій децентралізації будуть зростати і надалі. Так, за його словами, цього року такі доходи передбачено на рівні 170 млрд гривень, а відповідно до нещодавно ухваленою урядом трирічної Бюджетної резолюції доходи місцевих бюджетів у 2018 році зростуть до 248 млрд гривень, у 2019 році - 270 млрд гривень, а у 2020 році - до 284 млрд гривень.

"Це означає, що сьогодні є можливість працювати ефективно, не тільки збирати кошти від платників податків, а ще й реалізувати проекти, які дозволять змінити інфраструктуру громад і місцевого самоврядування", - підкреслив віце-прем'єр-міністр. Водночас він зауважив, що уряд планує впровадити інструменти контролю за розвитком громад та фінансового моніторингу стану місцевих бюджетів.