Суд у Чорноморську залишив під вартою п'ятьох фігурантів "справи 2 травня"

Міський суд Чорноморська залишив під вартою п'ятьох ключових фігурантів одеської "справи 2 травня".

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зокрема, представники "Антимайдану" – громадяни Росії Максим Сакаулов і Євген Мефьодов, колишній капітан одеської міліції Сергій Долженков, Владислав Романюк та Сергій Корчинський, перебуватимуть в слідчому ізоляторі ще 30 днів.

Засідання з перервами тривало останні три доби. Якби рішення не було прийнято в п'ятницю, то підозрювані могли опинитися на волі: 6 червня збігав попередній термін утримання під вартою обвинувачених.

Колегія суддів має намір розглянути кримінальну справу щодо подій 2 травня в центрі Одеси «якомога швидше і в зв'язку з цим планує проводити засідання кілька разів на тиждень», повідомила прес-служба суду.

Зазначається, що обвинувачених випустили з "клітки" в залі суду і під час судових засідань вони сиділи на лавках позаду адвокатів в оточенні поліцейських, але від наручників їх не звільнили.

Як повідомлялося, суду належить розглянути обставини скоєння злочинів великою групою осіб під час масових заворушень 2 травня 2014 року (в частині подій на Грецькій площі). Першими жертвами сепаратистів стали уболівальники одеського "Чорноморця", на яких було вчинено напад у районі Соборної площі. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були заздалегідь сплановані. У сутичках та вогні тоді загинули 48 осіб і більше двохсот дістали поранення.

Обвинувачення інкримінує 26 підсудним скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 294 (масові безлади, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. П'ятеро обвинувачених, в тому числі громадяни України Долженков, Корчинський, Романюк та громадяни Російської Федерації Сакауов і Мефьодов перебувають у СІЗО. На попередніх засіданнях суду свідки, в тому числі офіцер поліції, підтвердили їх активну участь у масових заворушеннях.