АТО: У травні почастішали випадки використання забороненої зброї - Хуг

Кількість випадків використання забороненої зброї у зоні проведення АТО у період з 1 по 7 травня зросла до 440.

Про це заявив заступник голови місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг на брифінгу у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми продовжуємо фіксувати високу, але стабільну кількість порушень режиму припинення вогню. Кількість зафіксованих місією обстрілів із забороненої зброї зросла минулого тижня до 440 випадків», - зазначив Хуг. 

За його словами, 75% від усієї кількості випадків застосування забороненої зброї зафіксовано на Світлодарському напрямку: 245 вибухів від мінометного вогню, 57 вибухів від артилерійського вогню і 11 - від танкового вогню. 

«Застосування реактивних установок залпового вогню було зафіксовано у двох випадках: у трикутнику Авдіївка - Ясинувата - Донецький аеропорт та у трикутнику Попасна - Троїцьке - Первомайськ», - зазначив Хуг.

Водночас він наголосив, що у деяких районах спостерігалася позитивна динаміка. Приміром, на Горлівському напрямку у зазначений період спостерігачі зафіксували на 60% менше порушень режиму припинення вогню і жодного пострілу із забороненої зброї.

Заступник голови СММ ОБСЄ підкреслив, що у контексті цих показників слід враховувати факт обмеження пересування місії після трагічного випадку 23 квітня, коли на міні підірвався автомобіль зі спостерігачами і загинув представник місії. У цьому зв'язку Хуг закликав сторони конфлікту надати більше гарантій безпеки для працівників моніторингової місії, а саме йдеться про розмінування території та маркування замінованих об'єктів, щоб можна було поновити патрулювання за попередніми маршрутами.