На Харківщині вказали на двері Московському патріархату

Збори жителів села Бугаївка Ізюмського району Харківської області проголосували за Київський патріархат.

Про це сьогодні на своїй сторінці у Facebook повідомив священник УПЦ Київського патріархату Ілля Зеленський.

"У Харківській області, Ізюмському районі, у с.Бугаївка сталася унікальна подія... Громада села вказала на двері Московському Патріархату. Позавчора, 9-го лютого, пройшли збори громади села, а вже наступного дня єпископ Ізюмської єпархії, розташованої у Харківській області, Єлисей (Іванов) пакував валізи. Правда, робили це вони тишком-ладком, щоб не збуджувати пристрасті в селі. Приїхали на мерседесі і двох джипах натовп священників разом з Єлисеєм, відкрили храм, винесли, що змогли понести, і бігом змоталися. Громада села вибрала Київський Патріархат! Слава Україні!", - написав Зеленський.

Водночас, за словами секретаря Ізюмської єпархії УПЦ архідиякона Юрія, схід зібрано за ініціативи голови сільради Олександра Диканя.

"Напередодні архієпископ Ізюмський і Куп'янський Єлисей (Іванов) дійсно приїжджав у село, щоб поговорити з паствою. Віряни висловили підтримку настоятелеві храму о. Олександру: він проводить усі служби українською мовою, регулярно возить гуманітарні вантажі в зону АТО, служить там служби, окормляє військових української армії та Нацгвардії. До речі, він і сьогодні служитиме недільну службу в цій же церкві: ніякого вивезення майна з неї не було", - пояснив о. Юрій.

За його словами, тривожить те, що інші священники, використовуючи політичний момент, діють як рейдери: "Той же Зеленський, який за фінансові махінації відносно прихожан Успенського храму міста Балаклеї був позбавлений сану, сьогодні погрожує, що зламає наші замки на дверях церкви у Бугаївці і стане її настоятелем".

Як повідомляв Укрінформ, у 2012 році Священний Синод УПЦ виділив Ізюмську єпархію - 140 храмів у 13-ти районах - з Харківської єпархії, де більше 200 храмів.