ЄІБ може виділити 35 млн євро, аби допомогти Львову із сміттям

Європейський інвестиційний банк готовий профінансувати 35 млн євро для вирішення проблеми Грибовицького сміттєзвалища у Львові.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв'ю телеканалу ZiK, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За тією попередньою інформацією, яку я маю від банку (ЄІБ - ред.), то цей проект практично буде складати 35 млн євро і Європейський інвестиційний банк готовий допомогти Львову профінансувати цей проект», - сказав Зубко.

За його словами, цей проект містить положення щодо впорядкування Грибовицького сміттєзвалища, сортування й брикетування сміття, але на реалізацію проекту потрібно  2-3 роки.

Зубко розповів, що наразі у Львові працює дві групи - одна група консультантів від Європейського інвестиційного банку, друга група від французького посольства з французькими консультантами, які допомагають виробити технологію вирішення питання полігону.

Водночас урядовець підкреслив, що питання поводження з побутовими відходами є завданням місцевої влади, та наголосив, що завдяки бюджетній децентралізації у муніципалітетів сьогодні достатньо коштів, аби починати впорядковувати сміттєзвалища, не чекаючи допомоги міжнародних фінансових установ.

«На 5 грудня 2016 року на банківських депозитних рахунках обласних центрів зберігалися 12 млрд гривень, безпосередньо у м. Львова було 400 млн гривень. Сьогодні бюджет розвитку міста Львова на наступний рік становить 1 млрд 890 млн гривень. Тому я вважаю, що тут потрібно міському голові, міській раді приймати рішення, вкладати свої кошти», - розповів віце-прем'єр-міністр.