Зубко сказав, які закони треба прийняти для розвитку громад

Для подальшого розвитку об'єднаних територіальних громад, створених протягом останніх двох років, необхідне прийняття низки законів.

Про це сказав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, оголошуючи результати реформ децентралізації та енергоефективності, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я б хотів звернутися до наших народних депутатів... Нам потрібно підсилити законодавчу базу не тільки з питань об'єднання, а й по можливостях громад. Сьогодні стоїть питання десяти законопроектів, які чекають у Верховній Раді. Це питання, пов'язані з добровільним приєднанням, з повноваженнями старост. Але, мабуть, найголовнішим питанням для місцевого самоврядування сьогодні є закон про службу в органах місцевого самоврядування", - зазначив Зубко.

За його словами, цей закон дозволить по-новому підійти до підбору кадрів: прописати компетенції, можливість конкурсного відбору, розмір заробітної плати, яка відповідає компетенціям, і, головне, здатність залучати фахівців.

Необхідно також розглянути питання, пов'язані з додатковими повноваженнями громад і ресурсами, зазначив віце-прем'єр. "Першочерговим питанням сьогодні стоїть передача розпорядження земельними ресурсами... Нам потрібно пришвидшити прийняття законопроекту 4355. Якщо він сьогодні не може пройти у другому читанні, якщо немає згоди щодо нього, ми готові запропонувати більш простий законопроект", - наголосив він.

За словами урядовця, ОТГ повинні мати можливість розпоряджатися землею не тільки в межах населеного пункту, а в межах громади. Це забезпечить зовсім іший підхід до розвитку громади, до залучення інвестицій, до створення робочих місць і надходження до бюджетів, дозволить по-новому підійти до планування територій.

Зубко також відзначив важливість прийняття законопроектів 4772 та 4773, які регламентують можливість приєднуватись до вже створених громад.

"На жаль, спільного руху в залі (Верховної Ради. - Ред.), коли виносяться ці законопроекти, ми поки що не відчуваємо. Думаю, ми пропонуватимемо голові Веховної Ради разом з профільними комітетами зробити "день децентралізації" в парламенті, щоб розглянути всі проекти, які необхідні сьогодні для впровадження реформ", - підсумував віце-прем'єр.

Як повідомлялося раніше, до кінця 2016 року в Україні буде створено 367 об'єднаних територіальних громад.