Суд продовжив арешт "батька ХНР" ще на два місяці

Київський райсуд Харкова продовжив утримання під вартою, тобто, в СІЗО, для "батька ХНР" Юрія Апухтіна ще на два місяці.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик.

"Суд задовольнив клопотання прокурора про продовження для Апухтіна запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою до 10 лютого 2017 року", - зазначила Дубовик.

За її словами, наступне засідання суду по справі Апухтіна відбудеться 23 грудня об 11:00.

"Суд за своєю ініціативою повернувся до вивчення речових доказів за подіями 8 квітня 2014 року. Серед них, зокрема, цегла, яку кидали в автобус Внутрішніх військ під час проросійських виступів в Харкові. Раніше під час судового слідства сторони зійшлися на тому, щоб не затягувати процес і не вивчати речові докази", - додала Дубовик.

За словами адвоката Апухтіна Дмитра Тихоненкова, очікувалося, що сьогодні Апухтін виступить в суді з останнім словом, після чого суд віддалиться до дорадчої кімнати для виголошення вироку: "Наразі суд оглядатиме речові докази і допитуватиме потерпілого".

Як повідомляв раніше Укрінформ, 5 грудня Київський райсуд Харкова через зайнятість суддів відклав засідання по справі Юрія Апухтіна, що звинувачується в діях, спрямованих на повалення конституційного ладу і організацію масових безладів.

24 листопада на другій частині дебатів в Київському райсуді Харкова, де слово надали стороні захисту, сепаратист Юрій Апухтін, відомий як "батько ХНР", не визнав своєї провини, вважаючи свою діяльність політичною і правомірною, оскільки усі організовані ним акції "були узгоджені з міською владою".

17 листопада під час першої частини дебатів в Київському райсуді Харкова по справі Юрія Апухтіна прокурор зажадав для обвинуваченого максимум покарання: 8 років в'язниці.

11 квітня в Київському райсуді Харкова розпочато дослідження відеоматеріалів по суті справи Апухтіна.

9 грудня 2015 року Київський райсуд Харкова перервав слухання справи Апухтіна через те, що біля суду знайшли бойову гранату. Гранату знешкоджено. Ніхто не постраждав.

Апухтіна заарештовано в квітні 2014 року за організацію масових безладів, включаючи штурм Харківської ОДА, а також заклики до створення "ХНР" і "Конституції ХНР". У травні він вийшов під заставу, внесену екс-нардепом Олегом Царьовим. Тоді ж Апухтіна було помічено як організатора проросійських мітингів в Харкові. Його заарештовано в грудні і поміщено в СІЗО. 

У серпні 2014 року окружний адміністративний суд примусово розпустив сепаратистську організацію "Південний Схід", лідером якої був Юрій Апухтін.