Тернопільська облрада з'ясовує, чи законно УПЦ МП віддали Почаїв

Комісію щодо перевірки законності передачі храмового комплексу Почаївської Лаври представникам УПЦ Московського патріархату створили у Тернопільській обласній раді.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На пленарному засіданні було підтримано рішення про утворення та обрання тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в  Почаєві УПЦ Московського патріархату. До її складу увійшли представники усіх фракцій обласної ради», - сказав голова облради Віктор Овчарук.

За його словами, Тернопільська облрада неодноразово зверталася до Президента і Верховної Ради України з проханням повернути Почаївську Лавру у власність держави.

У попередніх зверненнях йшлося про те, що розпорядженням уряду Віктора Януковича в 2003 році, попри позицію громадськості, споруди Почаївської Лаври виключили зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. У грудні того ж року комплекс споруд передали в безкоштовне користування представникам Української Православної церкви Московського патріархату. Договір діє 49 років – до 1 січня 2052 року.

Депутати закликали вище керівництво держави скасувати розпорядження Кабінету міністрів 2003 року та повернути Почаївській Лаврі попередній правовий статус.