Ватикан допомагатиме Донбасу адресно - Шевчук

Зібрані в ході гуманітарної акції Ватикану "Папа для України" кошти не будуть перераховуватися жодним, навіть церковним інституціям, а надаватимуться як адресна допомога постраждалим від війни на Донбасі.

Про це на прес-конференції у п'ятницю заявив Верховний архієпископ Києво-Галицький, предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук у відповідь на запитання про запобіжники від корупції при розподілі допомоги Ватикану, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Святійший отець дуже хотів, щоб кожний цент цієї допомоги дійшов до адресата. І тому він створив своє окреме представництво в Україні, яке очолює владика Ян (Собіло). Гроші не будуть перераховуватися жодним інституціям, навіть церковним. Допомога буде адресною", - сказав Шевчук.

Він пояснив, що спеціально створений технічний комітет акції, який очолює єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ Ян Собіло, збиратиме інформацію про тих, хто потребує допомоги, формуватиме проекти і пропонуватиме їх Римській апостольській столиці, де будуть ухвалюватися рішення, як ті гроші витратити.

"Отож максимальна прозорість є абсолютним пріоритетом усієї цієї місії, яка теж буде звітувати", - зазначив Шевчук.

За його словами, наразі ще невідомо, про яку суму допомоги йдеться, тому що накопичення коштів, які з ініціативи Папи збирали для допомоги Україні по всій Європі, триває.

"Але ми знаємо, що Святійшій отець дав особисті кошти, зі своєї власної кишені. Те, що ми почули від його речника, - мова йде про мільйони", - зауважив він.

Предстоятель УГКЦ також поінформував, що вже оприлюднені пріоритетні напрямки, за якими будуть спрямовані кошти гуманітарної місії, - харчування, медична допомога і житло, а також чотири групи адресатів - внутрішні переселенці, мешканці сірої зони, особи на окупованих територіях та поранені під час збройного конфлікту.

Як повідомляв Укрінформ, з 15 до 20 червня в Україні перебуватиме з візитом кардинал П'єтро Паролін - державний секретар Ватикану. Його посада за дипломатичним і державним статусом відповідає рівню прем'єр-міністра.

Мета візиту монсеньйора Пароліна - показати близькість і турботу Папи Франциска про Україну, а також особисто вручити мандат представникам технічного комітету акції, який очолює єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ Ян Собіло. Комітет створений особистим указом Папи Франциска (№3002/16/RS від 6 червня) і покликаний керувати розподілом коштів, зібраних для українців, постраждалих від війни на Донбасі.

Візит Його Еміненції має державне значення, у його програмі передбачені зустрічі з Президентом України Петром Порошенком 17 червня, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним та Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм.