На Миколаївщині захисники сільських шкіл погрожують "радикальними діями"

Ексклюзив

Батьки, вчителі та депутати Арбузинського району Миколаївської області, які 27 квітня ледь не побили голову райдержадміністрації через "шкільну реформу", просять очільників держави не закривати сільські школи. Однак якщо їх не почують, то вживатимуть більш радикальних дій.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу сказав депутат обласної ради Сергій Чмирь, який брав участь у конфлікті в кабінеті керівника району.

"Мешканці Арбузинщини написали листи до керівництва держави та області з проханням не закривати їхні школи. Адже народжуваність у селах зростає, дітей стає більше, а школи є єдиним осередком культурного життя на селі, бо жодних інших закладів вже не залишилося. Якщо їх не почують, обіцяють більш радикальні дії. Які саме - буде вирішувати громада", - сказав Чмирь.

Що ж до конфлікту в кабінеті голови РДА Олександра Палія, коли активісти порвали на ньому одяг та потрощили оргтехніку, то його, на думку депутата, спровокував сам очільник району. Адже Палій відмовився спілкуватися з батьками, депутатами та директорами шкіл, які прийшли до нього обговорити проблему закриття чотирьох шкіл. Він два місяці уникав зустрічі з цього питання. Більше того, коли люди все ж потрапили до його кабінету, він почав їх принижувати, поводитися зухвало і першим почав штовханину.

Чмирь також зазначив, що викликаючи поліцію, керівник району назвав своїх відвідувачів невідомими, хоча там були директори шкіл та депутати.

"Палій не знає людей, не їздить по селах, не був у школах, які хоче закрити. Сам він не місцевий, мешкає в місті Южноукраїнську", - впевнений депутат.

На Миколаївщині за останній рік вже закрили 23 школи, і нині цей процес триває. Натомість майже дві тисячі дітей навчаються за індивідуальною формою, бо їм нікуди ходити. Питання оптимізації навчальних закладів є повноваженням місцевих органів влади.

Як повідомлялося, 27 квітня батьки школярів кількох сіл разом із депутатами обласної та районної рад прийшли до приміщення РДА і вимагали поговорити з головою на цю тему, але той до них не вийшов. Обурені люди піднялися до його кабінету і поводилися агресивно, тож керівнику району довелося кликати на допомогу поліцію.

Розпочато кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.350 Кримінального кодексу України "Погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов'язок".