В Україні з'явилась інтерактивна база даних про школи

В Україні з'явилась інтерактивна база даних про школи

Укрінформ
Проект «Шкільна карта CEDOS», створений на основі дослідження аналітичного центру CEDOS, дасть змогу комплексно оцінити стан середньої освіти в Україні.

Про це на презентації проекту в Укрінформі заявила освітній аналітик CEDOS Ірина Когут.

 "Коли ми говоримо про освіту і про те, в який бік нам її рухати, важливо спиратися не на уявлення, а на факти, дані", - сказала Когут.

За її словами, "Шкільна карта" дасть змогу не тільки отримати повну картину стану освітньої галузі в окремому місті чи районі, а й надасть місцевим громадам можливість планувати розвиток освіти в їхньому регіоні, спираючись на реальні кількісні показники.

Зокрема, це стосується й оптимізації освітньої мережі, рішення про яку повинні приймати місцеві громади.

Як зазначила освітній аналітик, за даними дослідження, що відображені в "Шкільній карті", 2/3 шкіл знаходяться в сільській місцевості, і ці показники суттєво впливають на видатки на середню освіту.

"Області, де менше сільських шкіл, обходяться дешевше, і ця різниця може сягати дуже великих масштабів", - сказала Когут.

Наприклад у Івано-Франківській області, за її словами, навчання одного учня в рік обходиться 15 тисяч грн, у Харківській області - трохи більше 8 тисяч грн.

Крім того, на основі аналізу даних ЗНО, можна оцінити загальний рівень підготовки випускників шкіл.

"Існує різниця не просто між результатами ЗНО в місті й селі, існує тенденція, яка прямо показує, що чим більше населений пункт, тим кращий результат ЗНО можна очікувати",- сказала Когут.

Дані для «Шкільної карти CEDOS", за словами розробників, збиралися з Інформаційної системи управління освітою, Міністерства фінансів, Держстату, Українського центру оцінювання якості освіти і охоплюють 87% українських шкіл за 2013-2014 рр. До кінця року базу даних проекту буде поповнено новими даними.  З часом, за словами Когут, на порталі може  з'явитися інформація щодо видатків, які спрямовуються на утримання шкіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-