Криворізький міськвиборчком скасував 6 відмов у повторному підрахунку

Криворізький міськвиборчком скасував постанови районних комісій щодо непроведення повторного підрахунку голосів, ухвалені в ніч з 30 листопада на 1 грудня, і сформував нові комісії.

Як повідомляє місцевий сайт 0564, засідання МВК тривало з 18:45 4 грудня до ранку 5 грудня.

"Члени комісії розглянули скаргу кандидата в мери Юрія Милобога на дії райвиборчкому, коли в ніч з 30 листопада на 1 грудня ними були прийняті постанови про розгляд скарг за рішенням апеляційного суду і вирішено не проводити повторні підрахунки голосів на спецділянках. Кандидат мотивував свою скаргу тим, що на "нічні" засідання комісій не були запрошені сторони, які подавали скарги, а також офіційні спостерігачі, що суперечить вимогам законодавства про вибори. Усі постанови написані як під копірку, що свідчить, на думку Милобога, про централізовану підготовку текстів постанов", - йдеться в повідомленні.

Члени міськвиборчкому підкреслили, що представники всіх 6 райкомісій, на дії яких скаржиться кандидат, були запрошені на засідання в телефонному режимі, але відмовилися приїжджати. 

"Таким чином, розглянувши скарги без представників районних комісій, міськвиборчком прийняв постанову про задоволення скарги Юрія Милобога та скасування постанов шести виборчкомів, прийнятих в ніч з 30 листопада на 1 грудня. Після цього, міська комісія прийняла постанови щодо кожної з шести комісій (Саксаганської, Довгинцівського, Дзержинської, Центрально-Міський, Тернівської, Жовтневої) про встановлення факту одноразового грубого порушення Закону України "Про місцеві вибори", визнавши таким фактом прийняття комісіями протиправних постанов 30 листопада - 1 грудня. Міська виборча комісія постановила також направити звернення до ЦВК з приводу перевірки законності дій та виконання своїх обов'язків головою комісії Павлом Гивелем", - йдеться в повідомленні.

Завершальним етапом роботи комісії стало формування нових складів райвиборчкому. Для цього було проведено жеребкування і розглянуті подання місцевих організацій політичних партій. Щоб сформувати райкомісії, членам ДВК довелося працювати всю ніч.

Зазначається, що протягом роботи міськвиборчкому у фойє міськради і на вулиці чергували представники поліції і "Громадської варти". У роботу комісії ніхто не втручався.

Нагадаємо, Криворізький міськвиборчком оголосив кандидата від «Опозиційного блоку», чинного мера Юрія Вілкула переможцем другого туру виборів міського голови. За результатами підрахунку голосів Вілкул набрав 49%, його суперник, кандидат від «Самопомочі» Юрій Милобог, - близько 48%. Розрив між кандидатами становить лише 752 голоси. 18 листопада на засіданні Криворізької міськради Вілкулу вручили посвідчення мера.

Водночас у Кривому Розі пройшли мітинги, на яких люди вимагали визнати вибори недійсними.

МВС порушило провадження за фактом фальсифікацій на виборах у Кривому Розі.

22 листопада Дніпропетровський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову Милобога щодо скасування результатів виборів у Кривому Розі. Після цього Милобог подав апеляцію на рішення суду першої інстанції.

Минулого тижня Верховна Рада створила ТСК з питань перевірки фактів порушень під час проведення другого туру виборів мера Кривого Рогу 15 листопада 2015 року.