Грицак каже, що Путін готував Україні ще одну "республіку"

Російські спецслужби планували створення на Одещині так званої Бессарабської народної республіки, для чого на цю територію мали зайти «зелені чоловічки» з російської бази на території Придністров'я.

Про це заявив журналістам голова Служби безпеки України Василь Грицак на полігоні ЦСО «Альфа», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Оперативна інформація, яка була у Служби безпеки, говорила про те, що планувалося створення до 15 квітня поточного року «Бессарабської народної республіки». Тому сили Служби безпеки - близько 500 чоловік, які були перекинуті з різних регіонів України в Одеський регіон, одночасно провели кілька десятків обшуків, тим самим попередивши створення «Бессарабської народної республіки». Зокрема, планувалося підірвати два мости, і дев'ять районів Бессарабії мали бути відрізані від основної території України, а це половина Одеської області. Після цього планувався захід так званих зелених чоловічків з території Придністров'я, де є російська тренувальна база», - сказав Грицак.

На переконання голови СБУ, створення так званої Бессарабської народної республіки «було б новою точкою конфлікту, і ми змушені були б його так само локалізовувати».

Грицак зазначив, що за цими подіями в Одеській області стояв народний депутат України, прізвище якого він не став розкривати.

«За цим усім стоїть діючий народний депутат України. Я, коли проходив співбесіду у Верховній Раді перед своїм призначенням, і коли у мене запитали про ці події,  розповів про зачистку Одеського регіону, що пройшла у три етапи. І я також сказав, що серед вас присутній народний депутат, якого планувалося зробити комендантом Бессарабії, і розповів деякі деталі. До речі, нами офіційно заарештована його помічниця, яка мала двох малолітніх дітей, мама-одиначка, яка тримала контакт із офісом російського політичного керівництва напряму, і докази були настільки вагомі і грунтовні, що одеський суд дозволив тримання її під вартою. Після закінчення спілкування з депутатами цей депутат підбіг до мене і став виправдовуватися, що хтось не так його зрозумів чи щось на це схоже. Я кажу йому, чого Ви до мене підійшли, я ж Ваше прізвище не називав», - сказав голова СБУ.

Він запевнив, що обвинувачення цьому депутатові будуть офіційно висунуті після того, як буде зібрано достатню доказову базу.